tiistai 7. maaliskuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 432. Poliittisen keskustelun kurjuus Suomessa (ja Euroopassa)


[Perussuomalaisten] Sampo Terho ilmoitti tänään lähtevänsä mukaan perussuomalaisten puheenjohtajakisaan. Samalla hän ilmoitti, että valituksi tultuaan hän on käytettävissä puolueen presidenttiehdokkaaksi. "Politiikkaradion" jatkoilla arvioidaan mm. Jussi Halla-ahon yllätyksen mahdollisuutta. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Helsingin Sanomien Unto Hämäläinen sekä politiikan toimittaja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä. Puhelimessa on politiikan historian professori, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. (Yle Puhe)

      *    *    *

Tuottaa suorastaan kärsimystä kuunnella tällaista epä-älyllistä jaaritusta, jota suomalainen media on pullollaan. Juuri tällaisen porvarillisen julkisuuden ansiosta esim. Perussuomalaiset, Keskusta ja Kokoomus menestyvät Suomessa ja niiden sisarpuolueet Euroopassa.

Sen sijaan että esim. juuri Kunnallisvaalien alla toppuuteltaisiin ylenpalttista julkisuutta Perussuomalaisille, toimittajat vain kiihdyttävät keskustelua, jonka he tietävät lisäävän Soinin joukkojen kannatusta. Ei mitään järkeä.

Jokainen eilen Ylen studiossa istunut politiikan tuntija tiesi, millaista peliä Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja hänen joukkonsa pelaavat, mutta silti siihen lähdettiin mukaan, vaikka vaihtoehtona olisi ollut jättää se kokonaan huomiotta.

Ilman ylenpalttista julkisuutta ei tule kannatusta, ja sitä suomalainen media antaa Perussuomalaisille niin paljon kuin ne sitä vain haluavat. Tällaisia ohjelmat ovat selkeitä valeuutisia, sillä niitä ei ole jos niitä ei tehdä.

    *    *      *

Tämän aamuinen lyhyt kahvipöytäkeskustelu oli älyllisesti huomattavasti aktivoivampi.

Kun politiikan tuntijat Ylellä päivittelivät sitä, että Jussi Halla-aho äärioikeistolaisine tukijoineen voi yllättää niin kuin Aatu joukkoineen 1930 -luvun Saksassa, he olisivat voineet korostaa sitäkin, miten kuka tahansa voi liittyä Perussuomalaisiin ja olla vaikuttamassa uuden puheenjohtajan valintaan.

Toimittajien pieneen kirppuiseen pääkoppaan ei mahtunut, että jos muut puolueet kehottaisivat kannattajiaan liittymään Perussuomalaisiin, jopa koko puolue olisi ajettavissa alas, eikä siitä olisi häiriötä enää kelleen, eikä poliittiselle järjestelmälle.

     *     *     *

Mielikuvituksen käyttö on sallittua ja suotavaa, mutta sitä ei vakavana itseään pitävään julkisuuteen ja sen medioihin mahdu. Jälkikäteen ihmetellään miksi kävi niin kuin kävi - ja viime kädessä vika oli äänestäjissä -, vaikka vaihtoehtoja olisi ollut. Passivoinnin sijaan esim. radiokuuntelijoita olisi ollut mahdollista aktivoida ja tuottaa heille ahaa -elämyksiä.

Linkit:

Löikö Terho "ilmat pois" Halla-ahosta? Yle Puhe  / Politiikkaradio (ilta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti