maanantai 13. maaliskuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 435. Tässä ajassa ja paikassa...Hämeenlinnalainen Eräs Teatteri aloittaa toimintansa vuonna 1999. Teatterin ensimmäinen näytelmä perustuu tunnettuun lastenkirjaan "Pekka Töpöhäntä" (1939 - 1972).

Eletään vuotta 2017. Media rummuttaa päivästä toiseen, miten Suomi on paras kaikessa maailmassa. Kiukiusaamisen vastaisella viikolla helmi-maaliskuun vaihteessa vuonna 2017 hämeenlinnalainen lasten- ja nuortenteatteri Miniteatteri valitsee kesänäytelmänsä "Pekka Töpöhäntä" näyttelijät.

Ensimmäinen ajatus. Eikö mikään tässä maailmassa ole muuttunut KiVa -projekteista ym. huolimatta.

    *     *     *

Monni
Viikonvaiheessa TIE -teatterikurssilla (Theatre in Education) yläkoulun opettajat kertovat, ettei KiVa -projekti koulutasolla toimi siitä huolimatta, että julkisuudessa toistuvasti väitetään, miten sillä on - ja on ollut - merkittäviä vaikutuksia kiusaamiseen Suomessa. Opettajat eivät siihen ainakaan usko...

Huolestuttaa, sillä yksi opettajista on työskennellyt koulussa, jossa tehtiin tunnettu koulusurma vuonna 2007. Toinen opettaja kertoo koulukiusatusta tytöstä, joka oikeastaan ahdistelee luokkansa ja koulun poikia ja varsinkin yhtä poikaa seksuaalisesti. Käsi käy aina tilaisuuden tullen. Silti opettajakunta pitää kiusattuna tyttöä. Koko luokkaa on puhuteltu, jokaista oppilasta erikseen ja yhdessä, heidän käytöksestään.  Silti ongelma ovat ne muut, ei tyttö. Yksi ei voi kiusata muita.Kiva -koulu tiimi jyllää. Tietoja tapahtumien yksityiskohdista pantataan opettajilta.

     *     *     *

Suomalaisen yhteiskunnan johtamistaidot myös kouluissa ovat kivikaudelta, ajalta jolloin sotaisa vasarakirveskansa saapui maahan ja kyykytti aseineen kantasuomalaiset 2500 - 2000 luvulla eaa. Tänä päivänä johtajat yrityksissä ja julkisyhteisössä ovat lähes järjestäen tappokoulutuksen saaneita. Kirveiden sijaan heiluvat tuliaseet. Eipä sellaisilla taidoilla johdeta eläviä ihmisiä, jotka eivät ole keskenään ystäviä - ja varsinkaan vihollisia.

Enkä haluaisi sanoa tätä, mutta on vain ajan kysymys, milloin saamme otsikoista lukea, miten reservin luutnantin tytär tai poika oli ottanut isänsä reserviläisaseen, ja asioinut sen kanssa paikallisessa koulussa - niin kuin isä iltaisin makuuhuoneessa - kuvittelemaansa vihollista vastaan (joka tietysti on ryssä tai punikki). Ja aseitahan Suomessa piisaa. Enemmän aseita lienee vain USA:n etelävaltioiden punaniskoilla.

Linkit:

Pekka Töpöhäntä. Wikipedia

Eräs Teatteri. Häme-Wiki (Esim. Pekka Töpöhäntä v. 1999)

Ajankohtaista. Hämeenlinnan Miniteatteri (Pekka Töpöhäntä v. 2017)

"Se oli semmoista jatkuvaa pahaa oloa"isä käänsi kokemansa vaikeudet voimavaraksi koulukiusausta vastaan. Kiusaamisesta pitää puhua lasten tasolla ja esimerkkien voimalla. Omat piinaavat kokemukset saivat oululaispalomiehen puuttumaan vakavaan aiheeseen. Risto Degerman. Yle / Uutiset 06.03.2017

"Mä oon ihan paska"kiusaaminen ei ole kadonnut, vaikka siitä puhutaanKymmenet tuhannet lapset ja nuoret ottavat vuosittain yhteyttä Mannerheimin lastensuojeluliiton palvelevaan puhelimeen tai nettiin. Vain murto-osaan avuntarpeesta pystytään vastaamaan. By Risto Degerman. Yle / Kotimaa 13.2.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti