maanantai 20. maaliskuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 441. Astma


Minulla diagnostisoitiin astma viime elokuussa TyöSyke Oy:n työterveyshuollossa. Olen kolmeen kertaan tähän mennessä ollut eri mittaisissa seurannoissa, joissa olen Spiran PEF-mittarilla puhallellut 1-2 viikon jaksoissa ja pitänyt kirjaa kolmekin kertaa päivässä, miten ilman laatu vaikuttaa hengitykseen.

Virallista diagnoosia en ole silti saanut, joten olen koko ajan itse maksanut astmalääkkeeni, vaikka kaikki viittaa vahvasti siihen, että astma ei voi olla muuta kuin työperäistä. En ole saanut vielä edes päätöstä pääsystä Työterveyslaitoksen tutkimuksiin.

Sen sijaan olen vihdoin viimein saanut lähetteen paikalliseen KHKS:n keskussairaalaan kuvauksiin ja erikoislääkärin tutkimuksiin, minkä jälkeen vasta mahdollisesti jossain vaiheessa asia etenee niin, että myös työterveysviranomaiset suostuvat tutkimaan tapaukseni ja saan siitä KELA:n edellyttämän lausunnon lääkekorvauksia varten.

     *    *    *

PEF -mittari
No, on tässä tietysti kysymys muustakin kuin korvauksista. Tämän astman kanssa ei ole ollenkaan kiva olla ja se vaikuttaa olemiseen ja tekemiseen olennaisesti.

Aluksi työterveyslääkäri ei edes määrännyt minkäänlaista lääkettä, koska hän odotti pikaista pääsyä Työterveyslaitokselle, mitä ei koskaan tullut. Lopulta itse sanoin, että tilanne on sietämätön ja hoito tulisi aloittaa.

Aloitin Alvescon päivittäisen käytön ja sen rinnalla aloin käyttää Ventolinea, joka helpottaa ja avaa hengitystä. Tilanne säännöllisen Alvescon käytön jälkeen vähitellen tasaantui, vaikka aluksi tuntui, ettei se vaikuta mihinkään. Enää vain 1-2 kertaa viikossa on päiviä, jolloin hengitys on niin vaikeaa, että täytyy käyttää Ventolinea.

     *      *      *

Tilanne muuttui kaksi viikkoa sitten, kun aloitin viimeisimmän seurannan. Työterveyslääkäri oli alun perin pidätellyt lääkityksen aloittamista siksi, että lääke vääristää todellista tilannetta eli sitä, millainen astma oli ennen hoidon aloittamista.

Työterveyslaitoksen tutkimukset näet antaisivat virheellisen kuvan tilanteestani, kun astma oli jo saatu kuriin sopivalla lääkityksellä, mikä ei tietysti ollut tutkimusten tarkoitus. Siis osoittaa ettei enää mitään ongelmaa ollut.

No, KHKS:n ohjeissa ei puhuttu lääkityksestä tai Alvescon käytöstä mitään, mutta PEF-puhalluksia oli tarkoitus tehdä kerran päivässä. Ja mittaukset tehtiin ennen ja jälkeen Ventolinen käytön aamuin illoin.

Loogisesti päättelin, että Alvescoa ei nyt pidä käyttää vaan tilanne on saatava näyttämään sellaiselta, millainen se oli ennen lääkitystä, joten jätin sen käytön pois. Tai vähensin Alvescon käyttöä.

     *     *     *

Viimeiset kaksi viikkoa, varsinkin viime viikko, ovat olleet sietämättömiä - ja olen ollut melkoisen heikossa hapessa. Ventoline tosin avaa hengityksen aina joksikin aikaa, mutta ilman sen jatkuvaa käyttöä en edes tiedä miten heikoksi tilanne menisi. Loppuviikosta heräsin kahtena yönä siihen, että en saanut henkeä - ja jouduin ottamaan ylimääräisen annoksen Ventolinea.

Kaiken lisäksi PEF-arvot ovat lyhyessä ajassa jyrkästi laskeneet niin että olo alkaa olla lähes koko ajan melkoisen tukala. Vielä viikko pitäisi kestää... Ennen KHKS:aan menemistä.

Toivottavati henki pihisee vielä tämän viikon jälkeenkin, mutta Alvescoon en koske.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti