maanantai 20. maaliskuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 442. The Big Fish


Meidän kulttuurissamme kalajuttujen "tosi iso kala" oli vielä 1700 - ja 1800 -luvuilla monni (wels catfish), mutta esimerkiksi Suomesta tieto tästä kalasta ja sen olemassaolosta on vähitellen häipynyt.

Niin Venäjän kuin Ruotsinkin puolella näitä Euroopan suurimpia makean veden kaloja vielä löytyy ja Suomeenkin niitä on moneen otteeseen suunniteltu palautettavaksi mm. Vanajaveteen, josta sitä on viimeisimmäksi tavattu 1800 -luvun lopulla.

     *     *     *

Myöhään eilen Kuutoselta  tuli Tim Burtonin elokuva "Big Fish" (2003), joka toi yhden näkökulman tähän kulttuuriseen keskusteluun suurista kaloista ja niiden merkityksestä. Elokuva alkaa ja päättyy Edward Boomin satoja kertoja kertomaan kalajuttuun suuresta monnista.

Kulttuurisesti kiinnostavaksi elokuvan tarinan tekee se, että suuri kala on juuri monni, eikä mikään muu kala esim. suuri lohi. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että kala elää vielä mm. USA:n Suurten järvien alueella. Ja kalasta oli tietysti juttuja jo ennen eurooppalaisten tuloa Pohjois-Amerikkaan.

Linkki:

Giant Catfish. Monstrously large catfish lurk supposedly underwater at the base of dams. By Barbara Mikkelson. Snopes.com 31.03.2015 (Urban legend)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti