maanantai 27. maaliskuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 446. Saarikosken porvarillinen / populistinen historiankirjoitusMuistaako kukaan enää Nuijasotaa (1596 - 1597) ja miten jopa 10 000 suomalaista talonpoikaa tapettiin siksi, että he nousivat luterilaisia hallitsijoitaan vastaan ja joutuivat lopulta alistumaan.

Tai sitä miten talonpojat joutuivat luovuttamaan tuhansia (n. 3 000) poikiaan ja palkoollisiaan 30 -vuotiseen uskonsotaan (1618 - 1648) Saksaan, jossa Ruotsi taisteli katolisia veljiään vastaan.

Helsingin Sanomien läpiporvarillinen toimittaja Saska Saarikoski haluaa esim. Kolumnissaan (23.3.17) muistella vain omalta kannaltaan mieluisaa historiaa.

     *     *     *

On ehkä vaikea mieltää, että Ruotsi(-Suomi) on joskus ollut suurvalta, mutta niin oli 1600 - 1700 -luvuilla, ja tällöin muut maat Venäjä, Preussi, Tanska ym. lopulta liittoutuivat pullistelevaa Ruotsia vastaan, mistä seurasi ns. Suuri Pohjan sota (1700 - 1721), mistä suomalaisetkin saivat osansa. Tätä on Suomessa kutsuttu Ison vihan (1713 - 1721) ajaksi, jolloin Suomi oli sodan aikana venäläisten miehittämä.

Sota päättyi Ruotsin tappioon ja silloisen itsevaltiuden - tai nykyisin sanottuna diktatuurin - päättymiseen. Nahistelu Venäjän kanssa silti jatkui. Venäjä kuitenkin vetäytyi Ruotsi(-Suomesta) saavutettuaan tavoitteensa.

     *     *      *

Venäjän kannalta tilanne oli Ruotsin valloituspolitiikan takia muodostunut 1700 -luvun alkuun tultaessa sietämättömäksi, sillä se oli menettänyt kauttakulkuyhteyden Itämerelle, mikä vaikeutti ennen muuta kauppaa muualle Eurooppaan.

Valistuneen tsaarin Pietari I:n ansiosta Venäjä palautti yhteyden Eurooppaan, minkä jälkeen Itämeren rannalle Nevan suulle rakennettiin nykyinen 5 miljoonan asukkaan Pietari.

     -     -     -

Toimittaja Saarikoskea kiinnostaa vain se, että Ison vihan aikana ehkä 10 000 suomalaista / ruotsalaista siirrettiin Venäjälle maaorjiksi tms. tehtäviin. Samaan aikaan kolmannes Suomen väestöstä kuoli - sodasta riippumatta - ruttoon eli yli 120 000 ihmistä.

Vertailun vuoksi: pelkästään Narvan taistelussa venäläisiä kuoli 10 000 miestä, kun ruotsalaiset karoliinit listivät heitä. Ja on muistettava että ruotsalaiset pakko-ottivat suomalaisia taistelemaan rinnallaan.

Toimittajaamme kiinnostavat vain väkisin maasta Venäjälle viedyt. Hän ei myöskään mieti, miksi Venäjä armeija teki niin kuin teki. Oliko kenties kysymys kostotoimesta? Suomalaisethan hyökkäilivät venäläisten kimppuun ja tappoivat ehkä muutamia satoja sotilaita. Ehkä mitta täyttyi tähän sissisotaan, mistä siviilit saivat osansa. Sodan loputtua ainakin kolmannes palasi takaisin koteihinsa.

Suomalaisten tuki emämaa Ruotsin valloituituksille oli 1700 -luvun Nato-poliitiikkaa, mikä kostaantui. Sodan ulkopuolelle jättäytyminen olisi jättänyt suomalaiset rauhaan, mutta sitä eivät suomalaiset vallanpitäjät halunneet, mistä kansa sai kärsiä.

Linkki:

Kaikki on aina jonkun toisen syytä. Helsingin Sanomat / Kolumni 23.03.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti