keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 448. Sudesta löytyi 18 haulia Suomessa kertaa 1 000Lehtiotsikko "Sudesta löytyi 18 haulia Itä-Suomessa" ei ole enää uutinen. Se on epäuutinen ja kertoo enintään sen, että mikään ei ole viime viikkojen, kuukausien ja vuosien aikana muuttunut.

Susi on kotimaassaan lainsuojaton, vaikka laki muodollisesti suojaa sen oikeudet siinä missä ihmistenkin.

Mikäli susia ei koko ajan tulisi rajan yli Venäjältä Suomeen, susi olisi moneen kertaan kuollut tässä EU-alueen viimeisessä susimaassa sukupuuttoon, mikä tekee susien vainoamisesta vielä paljon karumpaa ja julmempaa.

Suomalaisten onkin turha puhua muita syvemmästä suhteesta luontoon ja ympäristöön, koska mitään sellaista ei ole edes niillä, jotka ase kourassa muka metsästäjinä ja riistanvartijoina kulkevat pitkin Suomenniemen metsiä.

    *    *     *

Nykyihmisen on täysin mahdotonta kuvitella millaista ihmisten elämä - ja varsinkin ajattelu - Suomessa oli esim. 1000 -luvulla, 1100 -luvulla, 1200 -luvulla, 1300 -luvulla, 1400 -luvulla, 1500 -luvulla, 1600 -luvulla. Ja yleensä niinä vuosisatoina, jolloin minkäänlaista kirjallista kulttuuria kansan keskuudessa ei ollut.

Susien ja karhujen kanssa on aina täytynyt elää rinnakkain, mutta tuliaseet tekivät siitä kaikesta lopun. Mikään ei ole helpompaa kuin ampua sutta - tai ihmistä - kuulalla kalloon.

Linkki:

Sudesta löytyi 18 haulia Itä-Suomessa. Helsingin Sanomat / Lyhyesti 25.3.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti