sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Davis (& Brando): "North American Indian" (1970)


Valkoinen mies kutsuu sitä Wounded Kneen taisteluksi, mutta intiaaneille se oli kansanmurha Big Foot Bandissa. Taistelu oli viimeinen joka käytiin Yhdysvalloissa tässä pitkässä koskaan sodaksi julistamattomassa sodassa. (Takakansi)

"Pohjois-Amerikan intiaani" (1970) -kirja on varustettu näyttelijä Marlon Brandon esipuheella ja sen on kirjoittanut tietokirjailija-kustantaja Christopher Davis vain muutamassa viikossa TV-sarjan käsikirjoituksen pohjalta. Hän - niin kuin - Brandokin ovat intohimoisia Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden puolestapuhujia.

Davisin muistokirjoituksen mukaan vuonna 1975 Kansasin Dodge Cityn ulkopuolella olevan 12 metriä korkean ristin perustuksiin on kirjoitettu ote tästä kirjasta ja hänestä on tehty kaupungin kunniakansalainen.

     *      *     *

Suurin osa taisteluista alkuperäiskansoja vastaan Pohjois-Amerikassa käytiin, kun Yhdysvallat valtiona oli jo perustettu 1800 -luvulla, mikä asettaa koko demokratian kyseenalaiseksi. Taistelivathat eurooppalaiset kolonialistit maan laillisia omistajia vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti