perjantai 24. maaliskuuta 2017

Jansson: "Muumit ja suuri tuhotulva" (1945)


"Muumit ja suuri tuhotulva" (1945) on 1. Tove Janssonin kirjoittamista muumikirjoista. Jansson halusi kirjoittaa sadun, joka kertoisi pienestä rumasta otuksesta.

Muumipeikon hahmo oli esiintynyt aiemmin tunnushahmona pilapiirroksissa, joita Jansson teki Garm-lehteen. Kirjan ruotsinkielinen alkuteos julkaistiin 1945. Seuraavina vuosina Jansson kirjoitti ja kuvitti useita muumikirjoja, jotka saavuttivat suuren suosion sekä Suomessa että ulkomailla. Muumit ja suuri tuhotulva julkaistiin suomeksi kuitenkin vasta vuonna 1991. (Wikipedia)

     *     *      *

Vaikka 1. muumikirja julkaistiin jo vuonna 1945, suomenkielelle se saatiin vasta vuonna 1991. Muumisadut eivät alunpitäen olleetkaan muuta kuin suomenruotsalaisen väestönosan omaisuutta. No, vähitellen myös suomenkieliset ovat hyväksyneet ja ottaneet omakseen nämä Tove Janssonin satuolennot.

Tässä vaellustarinassa Muumipeikko kulkee jalan ja veneellä äitinsä kanssa etsien isää, jonka he vihdoin tulvan keskeltä löytävät. Tulvan väistyttyä he saapuvat laaksoon, jonne heidän yllätyksekseen myös heidän talonsa on tulvaveden mukana ajautunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti