torstai 23. maaliskuuta 2017

Shyamalan: "Lady in the Water" (2006)


Apartamentos -tyylisen talon, jossa on enimmäkseen opiskelijoita, laitosmiehenä toimiva Cleveland Heep pelastaa nuoren naisen talon uima-altaasta, eikä tiedä mitä tekisi tälle. Vähitellen hän ymmärtää, että nainen on todella se, mitä hän sanoo olevansa eli lasten iltasatujen tai vanhojen kansantarinoiden hahmo, josta on kerrottu sukupolvelta toiselle.

Nainen yrittää palata takaisin kotiinsa ja talon asukkaiden, vuokralaisten avustuksella Cleveland onnistuu suojelemaan uutta ystäväänsä demonisilta koiramaisilta monstereilta, jotka yrittävät estää tytön aikeet paluusta mereen. (IMDb)

"Lady in the Water" (2006) on jännitys/fantasiaelokuva, jonka on käsikirjoittanut, tuottanut ja ohjannut M. Night Shyamalan. Musiikin elokuvaan sävelsi James Newton Howard. Tarina perustuu Shyamalanin omille lapsilleen kertomaan iltasatuun. (Wikipedia)

    *    *    *

Tällaisissa merenneito -tarinoissa, jotka ovat yhtä paljon totta kuin taruakin, on jotain kiehtovaa. Ja ennen muuta tässä tapauksessa kansantarinan omakohtaisuus koukuttaa. Intialaislähtöinen, Pennsylvaniassa asuva ja työtä tekevä ohjaaja M. Night Shyamalanhan kertoi tarinaa tyttärilleen ja hän oli itse kuullut sen lapsena vanhemmiltaan.

Hauskaa ja ajatuksia herättävää oli miten talon kaikilla asukkailla oli jokin rooli tässä myyttisessä tarinassa, mitä he eivät itse tienneet. Ja merenneito Storyn saattoi pelastaa vain siten, että jokainen ikään kuin hoiti, näytteli, esitti oman roolinsa.

Lumoavaksi elokuva muuttui, kun kukaan ei hetkeäkään kyseenalaistanut, oliko tarina totta vai tarua. Totta kai se oli totta! Olihan se hemmetin hyvä tarina, jota oli iät ja ajat kerrottu, viimeksi lapsille sänkytarinoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti