maanantai 13. maaliskuuta 2017

Törrönen: "Vauvan kanssa vanhemmiksi. Selviytymisen ja ilon kirja" (2015)


Mikä avuksi, jos elämä vauvan syntymän jälkeen menee poskelleen: parisuhde takkuaa ja kohtuuton väsymys vie ilon? "Kielteiset tunteet kuuluvat vanhemmuuteen" on ohutta lohduttelua, kun arki vauvan kanssa uuvuttaa. Raastavimmillaan perheessä koetaan epätoivon hetkiä, jotka voivat painaa vanhempien mieltä vuosikymmentenkin jälkeen.

Hannele Törrönen kirjoittaa suurella sydämellä, asiantuntemuksella ja huumorilla niin psykologina, äitinä kuin isoäitinä tästä haastavasta mutta ainutlaatuisen upeasta vaiheesta uuden elämän alkaessa. Hän ravistelee niitä käsityksiä ja tabuja, jotka estävät vanhempia pääsemästä eteenpäin kriiseissään, ja rohkaisee etsimään ratkaisuja selviytymiseen yhdessä vauvan kanssa. Tämä kirja on tarkoitettu niin vauvojen ja pikkulasten vanhemmille kuin vauvaperheen läheisille ja ammattilaisillekin. (Takakansi)

     *     *     *

"Vauvan kanssa vanhemmiksi" (2015) -kirjasta on varmasti apua vanhemmille, joiden 1. lapsi on tulossa. Minään läheisten tai ammattilaisten kirjana en sitä kuitenkaan pitäisi niin kuin takakansi lupaa. Kirja ei ole järin systemaattisesti kirjoitettu, ja asiantuntija lähinnä peilaa omia ja asiakaskokemuksiaan.

Häiritsevää on, ettei kirjassa nosteta esiin esim. sitä, mitä ongelmia päivähoidon järjestäminen voi aiheuttaa. Kaikkihan eivät ole enää oikeutettuja hoitopaikkoihin, vaikka valtiosääntöön oikeus onkin kirjattu.

Näkökulma kirjassa häilyy alun äidin näkökulmasta lapsen näkökulmaan. Aluksi lapsi tuntuu olevan kokonaan hukassa, sillä hän puolustaa ideologisesti esim. kotihoitoa silloinkin, kun se ei ole lapsen kannalta ehkä paras vaihtoehto.

Kotihoitoa hän ei myöskään halua nähdä työnä, josta voidaan maksaa palkkaa, mikä olisi kaikkein selkein tilanne, jos puhutaan kotihoidosta vaihtoehtona päivähoidolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti