keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 795. Atargatis ja Oannes


Risto Isomäen romaanissa "Saravatin hiekkaa" (2005) kerrotaan - ja se on myös itsessään kertomus siitä - ehkä yhdestä vanhimmasta tunnetusta ja laajimmalle levinneestä myytistä eli vedenpaisumuksesta.

Vedenpaisumuksen jälkeen kourallinen ihmisiä - tässä tapauksessa Euroopassa - haahuilee Oannes -nimisellä aluksella ympäriinsä ja aloittaa sivilisaation rakentamiseen lähes 0-pisteestä Hampurissa.

     *     *     *

Suuret sivilisaatiot maapallolla ovat kerta toisensa jälkeen hävinneet jälkikäteen ajatellen yhtäkkiä ja mystisesti. Ja ilmeisesti lähes aina ovat syynä olleet erilaiset ympäristökatastrofit, jotka ovat aiheutuneet ihmisen omasta toiminnasta.

Tosin vedenpaisumus, jota Risto Isomäki kuvaa, ei jälkikäteen ajatellen tuntunut ihan uskottavalta, sillä napajäätiköt ovat sulaneet ennenkin mm. viimeisen jääkauden aikana, eikä silloin tiettävästi ole ollut megatsumaneita tms.

     *     *     *

Ajatus siitä, että suuri vedenpaisumus on hävittänyt lähes kaiken alleen on kuitenkin kiinnostava, ja kiinnostanut aina ihmisiä, mistä "Saravatin hiekkaa" -kirjan henkilötkin keskustelevat.

Ja uskottavaa on, että ennen Eufratin ja Tigriksen laakson 2-virran maan sivilisaatiota on Intian alueella ollut hyvin kehittynyt sivilisaatio, jonka teknologia on ollut korkealla tasolla - ja joka ehkä on siirtynyt sisämaan ihmisten hyödynnettäväksi, kun se itse on tuhoutunut.

Mereltä on 10 - 15 000 vuotta sitten saapunut 7 viisasta miestä / naista, jotka ovat opettaneet monenlaisia asioita paikalliselle väestölle, joka on nopeasti omaksunut uusia tietoja ja taitoja mm. maanviljelyn, vesien kanavoimisen ja talojen rakentamisen kaupungeiksi.

Ja kenties ennen jääkauden viimeistä vaihetta, jolloin oli hyvin lämmin jakso, on todellakin tapahtunut jotain sellaista, mistä Risto Isomäki kirjassaan kertoo. Seuraavan 20 vuoden aikana saamme tietää, miten on...

     *     *     *

Jo ensimmäisissä tunnetuissa kirjallisissa lähteissä on kerrottu vedenpaisumuksesta - ja tarinat ovat kulkeutuneet mm. juutalaisteen "Tooraan" ja "Vanhaan testamenttiin".

Intiasta, näin voidaan olettaa, tarinan mukaan saapui kalanpyrstöinen mies Oannes yhdessä kuuden muun kanssa, jolla oli kaikki tarvittava know-how mukanaan.

Oannesin puoliso oli puolestaan jumalatar Atargatis, joka toi mukanaan hedelmällisyyden suolan saastuttamaan maahan. Hän ajelehti jokea pitkin munan sisällä, mistä syntyi.

     *      *      *

Mielenkiintoista on ajatella, miten suuren vedenpaisumuksen jälkeisen elämän uudelleen syntymisessä tarvittiin jotain, joka ei ollut tunnetuilla ihmisyhteisöillä itsellään vaan se tuli mereltä heidän ulkopuoleltaan.

Ja sen mitä he tarvitsivat sivilisaation rakentamiseen he saivat merenmiehiltä ja naisilta.

Linkit:

Oannes. Encyclopedia Britannica

Oannes. Mythology Dictionary

Adapa. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti