perjantai 24. maaliskuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 803. Muumit ja vedenneidot ja vähän muutakin...Veden- ja merenneidot kuuluvat muumi-hahmoihin, vaikka niitä ei ole esim. muumimukeihin tms. tuotteistettu, mikä on sinänsä aika yllättävää.

Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan 51. osa on nimetty 'Vedenneidoksi', mutta Tove Janssonilla oli jo "Muumit ja suuri tuhotulva" -kirjassa merenneitoja.

Merenneitoja löytyy myös hänen sarjakuvistaan. "Muumipeikko ja merenneito" stripeissä merenneito ihastuu Muumipeikkoon, mitä Niiskuneiti ei tietysti voi sallia.

     *     *     *

Merenneidot on kuvattu 3 000 vuotta lähinnä vain ihmisen ja kalan hybrideinä, mikä tietysti panee mielikuvituksen liikkeelle, mitä neidon alapäästä oikein löytyykään vaiko mitään.

Sama mysteeri koskee myös muumeja, joilla ei myöskään ole ulkoisia sukuelimiä. No, Muumipappa on tietysti Muumipappa ja Muumimamma on Muumimamma, mutta he eivät koskaan käy esim. ulostamassa, jolloin he joutuisivat paljastamaan sukukalleutensa lukijalle tai katsojalle.

    *     *     *

Puolalaisessa Agnieszka Smoczynskan elokuvassa "Córki dancingu" (2015) ihmetellään suoraan, mistä näiden naistennäköisten hahmojen sukupuoliset tunnusmerkit oikein löytyvät. Kun he ovat hybrideinä, ne löytyvät jostain evän tyvestä. Tästä tunnistamisesta seuraa se, että (hetero)seksin harjoittaminen äkkiä mahdollistuu. Miehet työntävät peniksensä pyrstöstä löytyvään koloon tms, mikä on tietysti aika koomista.

No, tällainen seksi ei tietysti ole ihan tyydyttävää, joten toinen merenneidoista haluaakin muuttua - niin kuin pieni merenneito Ariel - ihmiseksi. Ja hän joutuu leikkauspöydälle, jossa hänelle vaihdetaan ihmisen alapää.

Linkkejä:

The Moomins and the Great Flood by Tove Jansson – review. The Guardian 07.12.2012

Vedenneito. Muumilaakson tarinoita 51. Vimeo

Noitakävelyä. Muumilaakson tarinoita 57. Dailymotion

Muumipeikon iso kala. Muumilaakson tarinoita 68. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti