tiistai 28. maaliskuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 804. Ennen paratiisia oli vedenpaisumusLänsimainen tarinaperinne, (uskonnolliset) legendat alkavat luomistarinalla mm. sillä mitä tapahtui paratiisissa. Tosiasiassa tätä tarinaa ovat edeltäneet tarinat vedenpaisumuksesta, mitä seurasi kaiken luominen uudelleen.

Yhden tarinaversion mukaan vedenpaisumuksen jälkeen suuri kivi putosi maahan, minkä seurauksena muna vierähti järveen. Munasta kehittyi kalanpyrstöinen jumalatar Atargatis, joka toi mukanaan hedelmällisyyden kaikkialle Eufratin ja Tigriksen laaksoon. Suolainen vesi sai väistyä.

Mereltä saapui myös 7 viisasta miestä, jotka toivat teknologian, minkä avulla ensimmäinen länsimaiden tunnustama sivilisaatio sai alkunsa.

Vasta juutalais-kristillinen kulttuuri toi kuvaan mukaan patriarkaattisen jumalan, joka teki tästä äiti maasta toissijaisen ja käänsi tarinoiden järjestyksen päinvastaiseksi.


Rooman valtakunnan alkuaikoina Atargatis -kultti levisi Syyrian ja antiikin Kreikan kautta kaikkialle tunnettuun maailmaan. Kreikkalaiset tunsivat jumalattaren nimellä Derceto - ja Suomeen hän saapui lopulta Wellamona rautakauden aikana.

    *     *     *

Atargatiksesta on monenlaisia tarinoita - niin kuin Wellamostakin - mm. hänen suhteestaan kuolevaisiin.

Yhden tarinan mukaan Atargatis rakastui nuoreen mieheen, harrasti tämän kanssa seksiä, tuli raskaaksi ja synnytti ihmislapsen. Arvonsa tuntevalle jumalattarelle tilanne oli häpeällinen ja hän ei enempää eikä vähempää kuin yritti riistää hengen itseltään.

Tämän tarinan mukaan Atargatis vasta yritettyään hukuttautua järveen muuttui sen takia kalanpyrstöiseksi merenneidoksi. Lapsesta joka oli tyttö tuli joka tapauksessa syyrialainen kuningatar aikana, jolloin naisilla ei voinut olla merkittäviä yhteiskunnallisia asemia.

Ei olekaan yllätys, että Atargatis oli Rooman valtakunnassa suosittu orjien (ja naisten) sekä myös eunukkien ja kauppiaiden keskuudessa.

Linkkejä:

Atargatis. WikipediaEi kommentteja:

Lähetä kommentti