keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Allen: "Café Society" (2016)1930 -luvulla New Yorkin Bronxista lähtöisin oleva mies muuttaa Los Angelesin Hollywoodiin ja rakastuu nuoreen naiseen, joka seurustelee naimisissa olevan miehen kanssa. (IMDb)

"Café Society" (2016) on Woody Allenin käsikirjoittama ja ohjaama yhdysvaltalainen draamakomediaelokuva. Sen pääosia esittävät Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Blake Lively, Steve Carell, Jeannie Berlin, Parker Posey, Corey Stoll ja Ken Stott. Elokuva sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla 11. toukokuuta 2016. (Wikipedia)

     *     *      *

"Café Society" (2016) ei ehkä ole Woody Allenin parhaita elokuvia, mutta yhtä kiinnostava kuin muutkin. Tässä elokuvassa tutkitaan mm. yhtä länsimaisen yhteiskunnan tabua eli monogamista tai yksiavioista avioliittoa. Valinnat eivät käytännössä ole joka-tai vaan hyvin helposti tilanteet ajautuvat mutkikkaisiin sekä-että- ja jos-niin-kuvioihin.

Päähenkilö Bobby Dorfman (Jesse Eisenberg) rakastuu setänsä Philin (Steve Carell) juoksupoikana tämän sihteeriin Veronicaan (Kristen Stewart), mistä kehkeytyy mutkikas 3-draama.

Aluksi Philillä ja Vonniella on salarakassuhde, mutta Phil ei pysty jättämään vaimoaan Karenia 25-vuoden jälkeen 25-vuotiaan Vonnien takia. Tietämättä setänsä Philin toilailauista Bobby puolestaan rakastuu Vonnien ja vähitellen Vonniekin Bobbyyn - ja he ovat jo menossa naimisiin, kun Phil vihdoin ottaa eron vaimostaan.

Veronica on vaikean valinnan edessä, kun ei voi valita kahta miestä ja viime tingassa hän vaihtaa Bobbyn Philiin. Vuosien päästä, kun Bobby on jo naimisissa toisen naisen kanssa, Bobby ja Vonnie löytyvät uudelleen toisensa...

    *     *     *

Tässä elokuvassa tutkitaan myös valtaa ja yhteiskunnallista asemaa - ja miten se vaikuttaa ihmisiin. Bobby on aluksi Mr Nobody ja lopulta arvostettu yökerhon pitäjä ja seurapiirihai New Yorkissa.

Oma mielenkiintonsa elokuvassa on gangsterismin kuvauksella (mitä myös mm. fasismi / kansallissosialismi ja vaikkapa 2010-luvun suomalainen oikeistolaisuus ovat). Woody Allenin päähenkilö ei-muka-tiedä-eikä-näe-mitään, mitä hänen ympärillään tapahtuu, mutta isonveljensä gangsterismin ansiosta saavuttaa merkittävän aseman yhteiskunnassa samalla, kun veli joutuu murhistaan sähkötuoliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti