torstai 6. huhtikuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 455 - Golf-kentät ja maatalous järvien tilan peikkoinaKun esim. tätä "Katumajärven tila ja kuormitus" (2006) -raporttia lukee mieleen tulee useammin kuin kerran, ketä ja mitä tässä suojellaan ja miltä.

Eikö esimerkiksi olisi ollut yksikertaisempaa jättää Tawastia Golfin ja Vanajanlinnan golfkentät rakentamatta - tai lopettaa niiden toiminta - kuin rakentaa mutkikasta vesiensuojelusysteemiä, joka ei kaiken lisäksi selvästikään toimi kovin hyvin eli lasketusaltaita, jotka lisäksi ahmaisevat suuria maa-aloja hukkakäyttöön.

Eniten minua kuitenkin kismittää se, että ihmisen jälkiä ja niiden vaikutuksia selvästi halutaan vain peitellä ja paikkailla. Jos pohjasedimenteistä järveen istutettavan alkuperäislajin monnin takia vapautuu esim. fosforia ja muita aineita, sehän on selvästi vain signaali siitä, että maatalous tulee järven rannoilla lopettaa, eivätkä pelkät suojavyöhykkeet riitä.

Asioita paikkailemalla ei saada koskaan mitään hyvää aikaan ja ongelma leviää  käsiin lopulta ennemmin tai myöhemmin - ehkä 100 vuoden kuluttua entistä pahempana.

    *    *    *

Jostain syystä suomalaisilta jää näkemättä karu totuus: me olemme joissain asioissa todella mädännäisiä ja korruptoituneita.

Onhan kummallista, että tuhansien järvien maassa ei saada yhtä monnia istutettua takaisin järviin ja jokiin, kun Itä- ja Keski-Euroopassa se on merkittävä ruokakala. Lähimmät monnit löytyvät niinkin läheltä kuin naapurimaista Ruotsista, Virosta ja Venäjältä.

Linkit:

Heli Jutila & Pia Salminen. Hämeenlinnan Katumajärven tila ja kuormitus. Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen julkaisuja 2 / 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti