tiistai 25. huhtikuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 468 - Jos Le Pen ei voita nyt, niin seuraavalla kerralla voittaa


Länsimaiset demokratiat ovat aina syntymästään lähtien eli 1800 -luvun lopulta, jolloin massapuolueita alettiin perustaa, olleet varsin epävakaita. Tästä on parhaana osoituksena 1930 -luvun Italia, Saksa, Espanja jne.

Nykymuotoinen puoluekeskeinen poliittinen järjestelmä ei takaa, etteivätkö oikeisto- tai mikseivät myös vasemmistopopulistit tai kristilliset fundamentalistit tms. voisi päästä valtaan. Ja enemmistödemokratia, jota esimerkiksi Suomessa on viimeiset vuosikymmenet vahvistettu mm. Valtiosääntöuudistuksilla, lisäävät järjestelmän epävakautta.

2. maailmansodan jälkeisissä kansandemokratioissa oli rakennettu sellainen demokraattinen mekanismi, joka esti esim. porvarillisia puolueita kasvamasta liian suuriksi. Tällainen puolue sai vain sen mandaatin kansanedustuslaitokseen kuin maassa oli pieni- ja keskisuuria yrityksiä, käsityöläisiä ym. itsenäisten ammattien harjoittajia.

Suomessa vaikkapa Keskustan olemassaololle ei ole mitään mielekästä perustetta. Se on jäänne 1900 -luvun alun maatalousyhteiskunnasta. Ja puolueen olemassaolo on esimerkki Suomen poliittisesta takapajuisuudesta verrattuna muuhun Eurooppaan.

    *     *     *
Ranskassa perinteiset puolueet olivat meneillään olevien presidentinvaalien häviäjiä, mikä on aika oireellista sen suhteen, missä tilassa Euroopan poliittiset puolueet ovat. Nykymuoinen puoluekeskeinen poliittinen järjestelmä mahdollistaa millaisten puolueiden tahansa nousevan valtaan.

Euroopan järjestelmän kehittymisen ja muutoksen nopeuttamisen kannalta Marine Le Penin mahdollinen voitto Ranskan presidentinvaaleissa voisikin olla parasta, mitä vuosikymmeniin on tapahtunut. EU-maiden olisi pakkoa miettiä kaikki kokonaan uudelleen, ja pyrittävä rakentamaan mekanismeja, joilla estetään ääriliikkeiden avoin poliittinen toiminta. Ja samalla puoluejärjestelmästä voisi pudottaa sellaiset puolueet pois, jotka eivät selkeästi edusta jotain väestöryhmää vaan loisivat muiden kustannuksella.

Linkki:

Video: Le Pen varoittaa ranskalaisia ylimielisestä eliitistä. Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle menossa oleva äärioikeiston Marine Le Pen sanoo olevansa "kansan ehdokas". By Pauli Lahti. Yle Uutiset 23.4.2017 klo 23:25

Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio
Presidentinvaalien tulos on maanjäristys Ranskan poliittiselle järjestelmälle. Kahden perinteisen suurpuolueen ehdokkaat saivat yhteensä vain noin neljänneksen äänistä. By Petja Pelli & Heikki Aittokoski. Helsingin Sanomat / Ulkomaat 23.04.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti