sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Egoyan: "Remember" (2015)


Iäkäs dementoitunut Auschwitzin keskitysleiristä eloonjäänyt mies alkaa etsiä käsinkirjoitetun kirjeen avulla perheensä surmaajaa, missä häntä auttaa toinen samanikäinen mies. (IMDb)

"Remember" (2015) on kanadalais-saksalainen draamaelokuva ja trilleri, jonka on ohjannut Atom Egoyan ja kirjoittanut Benjamin August. (Wikipedia)

    *     *      *

Huikea, arkiseen elämään sijoittuva trilleri, joka huipentuu viimeisessä kohtauksessa, ja katsoja yllättyy täysin.

Elokuva on aina ajankohtainen: miksi USA päästi 2. maailmansodan jälkeen sadoittain natseja maahansa? Ilmeisesti siksi että maahantulijoilta löytyi  rahaa ja varallisuutta.

Tässä elokuvassa on klassinen natsien metsästysasetelma. Juutalainen mies haluaa löytää ennen kuolemaansa Auschwitzin vartijan, joka oli vastuussa hänen perheensä surmaamisesta.

Asetelman tekee erikoiseksi se, että metsästäjä on hyvin vanha ja kaiken lisäksi dementoitunut mies, joka toisen samanikäisen palvelukodissa asuvan vanhuksen avustuksella kuitenkin onnistuu viemään vaativaa tehtäväänsä eteenpäin.

Ongelmana on että samannimisiä (Rudy Kurlander) miehiä löytyy Pohjois-Amerikasta useita, joista yksi on lisäksi Kanadan puolella. No, ennalta-arvattavasti vasta 4. mies on se, jota mies etsiin.

Ja lopussa paljastuu karu totuus: mies johta hän oli koko ajan metsästänyt olikin hän itse!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti