maanantai 10. huhtikuuta 2017

Hietala: "Kielillä puhumisen taito" (2017)


Saralla on ärrävika. Hän on vältellyt r-kirjainta koko kouluaikansa. Kahdeksan vuotta toivottomana päättyneen puheterapian jälkeen hän muuttaa Irlantiin, koska englanniksi r on yleensä pehmeä puolivokaali. Mutta muuttuuko mikään, kun nainen lakkaa olemasta Sara, teräväreunainen heinä, ja hänestä tulee neljäs Raamatussa mainittu nainen, Sarah? Voiko identiteetti olla yhden äänteen varassa?

Irlannissa Sara ihastuu kuvankauniiseen, ärränsä pariisilaisittain sorauttavaan huonekaveriinsa Celineen. Dublinia kiertävän jouluisen roadtripin aikana hänen on pakko selvittää, onko hänellä rohkeutta rakastaa ja olla oma itsensä.

Kielillä puhumisen taito on herkkä ja kiehtova romaani nuoren naisen identiteetistä, ystävyydestä ja Rakkaudesta isolla ärrällä. Kahdessa aikatasossa kulkeva romaani kuljettaa lukijaa kepeästi ja varmasti kohti loppuhuipennusta, jossa ei ole mitään vääjäämätöntä. (Takakansi)

     *     *     *

Hämeenlinnalainen kirjailija Nelli Hietala jatkaa kirjoittamistaan omaperäisellä ja aika kokeilevalla tyylillään. Hietalan uusin kirja "Kielillä puhumisen taito" (2017) on sekin lähinnä nuorten aikuisten kirja, mutta tietyllä tavalla se on iätön ja ajaton kirja, joka sopii myös nuorille.

Päähenkilö on 20-25 vuotias suomalainen Sara(h), joka 2-kymppisenä viettää aikaansa Irlannissa ja on töissä Dublinissa tarjoilijana, missä rakastuu ranskalaiseen Celineen. Heidän välilleen ei kehkeydy sen kummempaa romanssia tms, mutta 5 vuotta myöhemmin Sara haluaa tavata Celinen uudelleen, mikä on yksi kirjan juonteista.

Merkittävä osa kirjan dialogista on englanniksi, mikä tekee kirjasta erikoisen luettavan. Kieli ei ole ollenkaan vaikeata, mutta haastaa lukijan miettimään kieltä ja sen merkitystä ihmiselle. Puhutaanhan englannista yleisesti toisena kotimaisena kielenä.

"Kielillä puhumisen taito" -teoksessa ei varsinaisesti tapahdu mitään vaan kertomus liikkuu päähenkilön pään sisällä ja hänen kokemusmaailmassaan. Sara on intohimoisesti rakastunut Celineen, mutta ei tiedä, haluaako Celine lesbosuhteeseen hänen kanssaan, eikä asia koskaan selviä sen kummemmin lukijalla kuin Saralle itselleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti