sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Jonze: "Her" (2013)


Ammatikseen kirjoittava yksinäinen mies aloittaa epätodennäköisen suhteen kehittyneen tietokoneen käyttöjärjestelmän kanssa, jonka tarkoituksena on vastata kaikkiin hänen tarpeisiinsa. (IMDb)

"Her" (2013) on Spike Jonzen ohjaama ja käsikirjoittama romanttinen tieteiselokuva. Se kertoo miehestä, joka rakastuu tietokoneen käyttöjärjestelmään. Elokuva on kahminut erilaisia palkintoja ja huominosoituksia mm. 5 Oscar-ehdokkuutta. (Wikipedia)

     *     *     *

Mitä pidemmälle Spike Jonzen "Her" (2013) etenee, sitä epäuskottavammaksi - myös tulevaisuuden kannalta ajatellen - kaikki muuttuu. Yllättäen tämä ei kuitenkaan häiritse elokuvan katsomista, niin kuin ei sekään, että katsoja ei voi samastua yhteenkään elokuvan hahmoon.

Elokuvan tarinan voi kääntää myös toisinpäin mielessään: onko mahdollista saavuttaa kuolemattomuutta siten, että ihmisen mielen sisällöt saadaan joskus lähitulevaisuudessa digitoitua ja siirrettyä koneen muistiin?

Koneen näkökulmasta katsottuna kaikki on mahdollista, mutta tällöin vain täytyy hyväksyä se, että alkuperäistä ihmistä kokemuksiin ja aistimuksineen ei enää koskaan ole olemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti