tiistai 18. huhtikuuta 2017

PAPUA & KAHVIA. Tyttö & monni. Ahti ja VellamoTyttö ja monni - Ahti ja Vellamo
Tällä uudella blogin palstalla seikkailee mm. pikkutyttö Papu sekä hänen vanhempansa eli isä ja äiti, valashainkokoinen Monni sekä Katumajärven vedenneito Vellamo.

Vedenneito on uinut Lammassaaren rantasaunan vieressä olevaan pienen pieneen poukamaan, mihin myös Papu on tullut ja istuu saunan lipan alla leveällä puupenkillä, mistä käsin saattaa jutella silmäkkäin Vellamon kanssa.

- Vellamo, tunnetko sinä ketään Ahtia? Aikuiset puhuvat usein siitä, miten Ahti olisi ollut joku vedenjumala tai -haltija tai sen semmoinen, tyttö aloittaa keskustelun. Onko sellaista ollut edes olemassa?

- Mitenkähän sen sanoisin, Vellamo aloittaa. Minusta veden emäntänä ja Ahtista isäntänä on paljon tarinoita liikkeellä, mutta tällaiset tarinat ovat yhtä lailla keksittyjä tai perustuvat väärinkäsityksiin tai ovat jopa tahallisia väärennöksiä niin kuin se Theodolinda Hahnssonin Pitkäniemen synty -tarina.

- Väärinkäsityksiä?  tyttö ihmettelee. Ja miksi sellaista keksittäisiin ja mitä on ymmärretty väärin?

- Koko ajatus Ahtista taitaa perustua joko tahalliseen tai tahattomaan väärinkäsitykseen, Vellamo yrittää selittää. Ja olet oikeassa kun epäilit, ettei mitään sellaista vedenjumalaa tai -haltijaa kuin Ahti  ole koskaan ollut olemassakaan paitsi ihmisten mielikuvituksessa.

- Sitä en tiedä, tiesikö esimerkiksi Theodolinda Hansson, ettei Ahtia ole ollutkaan, mutta hänen tarinassaan Ahti joka tapauksessa on mukana. Ja hieman outoa on että hän on pannut tarinassaan vedenhaltija Ahtin liittoon pahan Mantereenvuoren Kammon kanssa, vedenneito ihmettelee.

Yhtä hyvin vaikkapa Kappolanvuoren Kaapo itse voi olla Ahti, sillä sana viittaa vain mahtavaan mieheen tai naiseen … tai vaikkapa haltijaan niin kuin Vellamoon. Vedenhaltijana tai -jumalana Ahti itse on uskonpuhdistajien kuten Mikael Agricolan mielikuvituksen tuotetta, mistä ajatus levisi yleiseen käyttöön. Joka puolella alettiin nähdä mies- ja naispuolisia jumaluuksia rinta rinnan niin kuin antiikin Kreikan Olympos -vuorella. Näitä keksittyjä jumalapareja kuten isäntä Ahtia ja emäntä Vellamoa vastaan asetettiin oman uuden uskonnon mahtimies Jeesus, hänen synnyttäjänsä Neitsyt Maria sekä pyhimykset kuten Pyhä Pietari.

- Tämä kaikki on hirveän kiinnostavaa, tyttö sanoo, mutta turhan mutkikasta.Miksi ei vain tyydytä siihen, mikä oikeasti on olemassa? Vellamo on olemassa, mutta ei Ahtia…

- Hyvä kysymys, Vellamo vastaa. Ehkä jotkut ihmiset hyötyvät siitä, että asiat vellovat. Olisi liian helppoa tyytyä siihen, että kaikkialla on vain ihmisiä, haltijoita ja henkiä, eläviä ja kuolleita, eikä mitään muuta.

- Niin kuin sinä Katumajärvellä sen haltija ja minä pikkutyttönä sen rannan asukas, tyttö jatkaa.

- Jotain sinnepäin, Vellamo nyökäyttää päätään ja katsoo Katumajärven taakse laskevan auringon vihoviimeisiin vihreälle vivahtaviin säteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti