perjantai 28. huhtikuuta 2017

Parvela: "Maukka ja Väykkä" (2007)


Maukka on kissa ja Väykkä on koira. Ne elelevät kahdestaan taivaansinisessä talossa mäen päällä. Mäen juurella on lampi ja sen vieressä kylä, jossa asuvat Kana von Got, Lehmä Muukkonen, humma Ihalainen ja muut ystävät.

- Olenko minä sinun mielestäsi täydellinen? Maukka kysyi Väykältä eräänä päivänä kesken nurmikon leikkuun. Väykkä vilkaisi syrjäsilmin ystäväänsä, joka häntä jännityksestä väristen odotti vastausta.
- Ei kai kukaan ole aivan täydellinen, Väykkä kierteli.

- Mutta olenko minä? tivasi Maukka.

"Maukka ja Väykkä" -sarjan ensimmäinen osa sisältää 20 hauskaa ja vakavaa kertomusta. Sarja soveltuu ääneen luettavaksi kaikenikäisille ja luettavaksi kaikille lukutaitoisille. (Tammen sivusto)

     *     *     *

- Polkupyörällä kuuhun - Hyvä häviäjä - Kamala ilma - Kalassa - Mukava päivä - Suuri tomaattisota - Suuri tanttijahti - Vapaapäivä - Syysmuutto - Lainaa vain - Superkissa - Joulu - Talviurheilua - Laulukilpailut - Täydellinen - Aarre - Hauskanpitoa - Kuin kissa ja koira - Uskoako vai ei ? - Loppu ja alku - 

     *     *     *

Maukka ja Väykkä ovat hieman labiileja hahmoja, yhtä epämääräistä kuin 1930 - 2020 -lukujen eurooppalainen alempi keskiluokka, työväestö ja ns. pikkuporvaristo eli eurooppalaisten enemmistö. Valmiita lähtemään tuuliviireinä mihin suuntaan tahansa, kun kristillisdemokraatit (CDU-CSU) ja sosiaalidemokraatit (SPD) eivät enää hetkellisesti miellytä.

Ensimmäinen kertomus 'Polkupyörällä kuuhun' kertoo paljon siitä, millaisia otuksia Maukka ja Väykkä oikein ovat. Väykkä kynsii koko ajan kasvimaata ja Maukka kirjaimellisesti tässä tarinassa tavoittelee kuuta taivaalta.

Väykkä ostaa vihanneksista ja juureksista saamillaan ansioilla Maukalle polkupyörän, jolla tämä uskoo pääsevänsä kuunsiltaa pitkin kuuhun. Väykkä ei usko koko huu-haahan, mutta lupaa olla hankkeessa mukana.

Eräänä kuutamoyönä Maukka ottaa mäenpäältä vauhtia ja antaa mennä - ja huonostihan siinä on käydä, eikä kuuhun päästä vaan Maukka on hukkua mäen alla olevaan lampeen.

'Kalassa' -kertomuksen tapahtumapaikkana on myös em. lampi, jota Maukka karttelee, mutta Väykkä käy usein ongella tai laskemassa verkkonsa lampeen ja saa sieltä kalan silloin toisen tällöin.

Maukka ei ole vakuuttunut Väykän kalastajantaidoista, sillä hän on lukenut paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja mielestään tietää, mitä on oikea kalastaminen. Maukan opeilla kissa ja koira saavatkin valtavan Pietarin kalansaaliin, mutta ongelmaksi muodostuu, mitä kaikilla kaloilla oikein tehdään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti