tiistai 4. huhtikuuta 2017

Rondot & Rivet: "Eläintarhan vangit" (2015)


Inuittiperhe matkasi 1880 paremman elämän toivossa Eurooppaan, mutta heidät vangittiin ja laitettiin näytteille saksalaisiin eläintarhoihin. Eräs inuiteista piti päiväkirjaa, joka paljastaa ainutlaatuisen tarinan. (Yle Areena)

     *     *     *

YLE TEEMA 4.4.2017 KLO 21:00

    *     *     *

35 000 alkuperäiskansoista lähtöisin olevaa ihmistä kiersi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa eurooppalaisissa eläintarhoissa. Siinä niin eurooppalaisen rasismin kuin kansatieteenkin juuret.

Esim. kansallissosialisteihin liitetyt rotuopit ovat koko Euroopan yhteistä omaisuutta. Suomalaiset tutkijat mittailivat saamelaisten kalloja ja päätyivät siihen, etteivät ne ole ihmisiä samalla tavalla kuin kantaväestö. Ja myös saamelaisia kierrätettiin Euroopan eläintarhoissa.

Inuitiittien tai eskimoiden tarina, joka tässä dokumenttielokuvassa esitettiin, on siten vain yksi sadoista tarinoista, mikä ei tee sitä vähempimerkityksellisestä. Se vain osoittaa, että pikkuporvarilliset saksalaiset (=natsit) ja porvarilliset ranskalaiset eivät olleet ideologisesti kaukana toisistaan - tai tämän päivän eurooppalaisista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti