torstai 13. huhtikuuta 2017

Takahata: "Prinsessa Kaguyan taru" (2013)


'Prinsessa Kaguya' on japanilainen kansansatu. Se kertoo pienestä prinsessasta, jonka lapseton bambunhakkaaja löytää bamburuo’on solmukohdan sisältä. Tytön hiukset hohtavat kuin kuunvalo. Adoptiovanhempien huomassa hänestä kasvaa kaunis neitonen, ja pian viisi prinssiä haluaa kosia häntä. Prinsessa ei huoli heistä yhtäkään, ja päästäkseen eroon heistä hän antaa heille mahdottomia tehtäviä suoritettavaksi. Prinssien epäonnistuttua itse keisari kosii Kaguyaa. Silloin prinsessa paljastaa, että hän ei ole kotoisin maan päältä, ja joutuu palaamaan taivaalliseen kotiinsa. Tarina on vanhimpia japanilaisia satuja, yli tuhannen vuoden ikäinen.

Kon Ichikawa on ohjannut tarinasta  elokuvan "Taketori monogatari" (1987)  ja Isao Takahata  piirroselokuvan "Prinsessa Kaguyan taru" (2013). Tarinasta on tehty Nintendolle videopeli vuonna 1988. Se esiintyy myös osana Ōkami-videopeliä. Aiheesta on tehty manga. (Wikipedia)

     *      *    *

YLE TEEMA 12.04.2017 KLO 21:45

     *     *     *

Monenlaisia ajatuksia herättävä satu. Lopussa korostuu itämainen filosofia elämän jatkuvasta kierrosta ja uudelleensyntymisestä.

Animaatio on rakennettu tytön / nuoren naisen näkökulmasta ja kuvaa elämyksellisestä hänen mielensä maisemaa, minkä ohjaaja Isao Takahata on onnistunut hienosti välittämään katsojille.

Taru tuo ehdottomasti mieleen länsimaissa tätä kuuluisamman ylösnousemustarinan, joka pääsiäisen alla on ajankohtainen. Ja ehkä juuri sen takia Yle Teema on juuri tähän aikaan tuonutkin tämän animaatioelokuvan "Prinsessa Kaguyan taru" (2013) ohjelmistoonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti