torstai 6. huhtikuuta 2017

Väisänen: "Esi-isät" (2017)


Puutiainen ja Emokki, Mytty ja Hiprakka. Hurmaavat ja hykerryttävän hauskat tarinat esittelevät esi-isiemme kirjavan joukon.

Turhamainen tyranni Puutiainen juoksee naisten perässä ja aiheuttaa loputonta murhetta vaimolleen Häätiaiselle, joka ei koskaan riisu huntuaan. Kokkopelle varastaa mopedin ja ajaa sillä juhannuskokon kumoon. Iki-ihana Emokki vaipuu talven tullen kuolonuneen, mutta herää keväällä ja virkkaa ensi töikseen itselleen silmät ja suun – ja alkaa laulaa.

Kirjailijan itsensä kuvittama kertomuskokoelma on mielikuvituksen juhlaa. Se myös tarjoaa selityksen sille, miksi asiamme ovat hullulla tolalla: meillä on niin onnettomat esi-isät! (Takakansi)

    *     *     *

Taitavaa ja hulvatonta kielellistä ja kulttuurillista irrottelua ja karnevalismia. Kukaanhan ei tiedä, millaisia olivat ensimmäiset ihmiset Euroopassa noin 27 000 vuotta sitten. Hannu Väisänen on "Esi-isät" (2017) -fantasiaromaanissaan rakentanut yhden hyvin epätodennäköisen mallin siitä, millaisia he mahdollisesti ovat olleet. Tosin aikatasot ovat melkoisen sekaisin ja välillä esi-isä, tarkalleen ottaen Kokkopelle, saattaa ajaa vihreällä pappa-Tunturillakin, ja kun juhannus on suoraan kokon läpi.

Kai tätä voisi kutsua vaikkapa postmoderniksi mytologiaksi ihmisen (esi-isien) menneisyydestä ja vähän tulevaisuudestakin mutta ennen muuta nykyisyydestä ja siitä miten esi-isät elävät keskuudessamme. Kaikki on iloisesti sekaisin. Niin esi-isät kuin ihmiset ovat melkoisen rappiolla ja käyttäytyvät huonosti, mutta jollain tavalla heidän elämänsä on elämisen ja kuolemisen arvoista tai ainakin asiat nyt vain ovat niin kuin ovat, eikä sille voi mitään.

     *     *     *

Tämän kirjan luettuaan ei tarvitse enää "Tooraa", "Koraania" tai "Raamattua". Tässä on kaikki se mitä (muinais)suomalainen tarvitsee. Kokonainen mennyt uskomusjärjestelmä pienoiskoossa.

No, Hannu Väisäsen kirja on ehkä valitettavasti esi-isäuskon parodiointia ja siksi toivonkin, että tämä kirja saa jatko-osan, jossa Mooses, Jeesus ja Muhammed ja mitä niitä onkaan liittyvät iloiseen joukkoon. Ja tietysti moderni ufo-uskonto sopii erinomaisesti palettiin kuin muutkin kultit ym.

Jeesus voisi lennellä avaruusaluksella niin menneisyydessä kuin minä tahansa aikakautena yrittämässä epätoivoisesti vaikuttaa tapahtumiin, mutta taitamattomalla ja moraalittomalla käytöksellään hän vain pahentaa asioita.

Taitavana taikurina Jeesus saa varsinkin naisista ihailijoita itselleen, ja tällaista tilannetta mies, jolla on supervahva potenssi, ei voi jättää käyttämättä. Viini ja ruoka ei lopu koskaan kesken, missä sitten ollaankin. Ja avaruusaluksella pääsee kätevästi paikasta toiseen.

Jos kuolema korjaa ihmisen, 1/2-jumalan tai jumalan, esimerkiksi henkiolento tai esi-isä nimeltään Emokki voi auttaa, sillä hän tekee matkoja kuolleiden keskuuteen - ja hän voi palauttaa vaikkapa Jeesuksen takaisin ihmisten ilmoille kunhan asioista sovitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti