tiistai 16. toukokuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 475 - synnytysvalmennusta vai kalvosulkeisia?


90-luvulla puhuttiin kalvosulkeisista, kun (ammatti)opettaja opetti käytännöllisiä asioita vilauttelemalla suuren määrän kalvoja ja oppilaat ehtivät tuskin lukea, mitä kaikkea kalvoille oli kirjoitettu.

Hieman samanlainen vaikutelma syntyi viime lauantaina Hämeenlinnan synnytyssairaalassa, jossa joukko tulevia vanhempia sai valmennusta lapsensa synnyttämiseen ja sen tukemiseen.

No, ehkä olin ylikriittinen, sillä luultavasti kätilö oli miettinyt kaiken tarkkaan ja jokaiselle esitetylle asialle löytyi perustelunsa. Kenties ihan kaikkea ei edes haluttu kertoa. Onhan tilanne varsin uniikki aina ja kaikille.

Silti olisin odottanut, että synnyttävän äidin tukihenkilöt olisivat voineet yhdessä äidin kanssa kokeilla esim. erilaisia tapoja lievittää synnyttämiseen liittyviä kipuja ja jännityksiä.

Jotkut halusivat vesisynnytyksen. Mietin miksi he eivät olisi voineet kavuta altaaseen ja kokeilla miltä allas tuntuu? Yhdellä kalvolla neljä hymyilevää kätilöä oli kavunnut altaaseen ja kuikuili reunan yli kameraa.

     *     *     *

Positiivista sen sijaan oli että, toisin kuin Perheneuvottelukeskuksen luennolla, tällä kertaa ilma ei loppunut puhisevilta äideiltä ja juotavaakin oli tarjolla. Tosin mukit loppuivat kesken ja yksi joutui juomaan suoraan kannusta, mikä ei tietysti menoa haitannut...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti