keskiviikko 3. toukokuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 811. Risto Räppääjä - kiusaaja


En voi sanoa hirveästi pitäväni Sinikka ja Tiina Nopolan 'Risto Räppääjä' -lastenkirjoista, mutta on niillä tietysti oma kiinnostavuutensa ajankuvana.

Risto on joka suhteessa hyvin keskinkertainen, ei mikään älyn jättiläinen ja sellainen jota nyky-Suomessa ihannoidaan. Sellainen jota voi pitää hyvänä tyyppinä. Joka toheltaa kaikenlaista, on aktiivinen, mutta myös suorastaan tyhmä. Melkein perussuomalainen.

"Risto Räppääjä ja pullistelija" (2016) -kirjassa Risto on ironisesti itse pullistelija, josta tulee suoranainen kiusaaja, joka kiusaa niin Nelliä kuin varsinkin uutta naapurinpoikaa Sylvesteriä.

     *     *     *

Nopoloiden kirja on siinä mielessä kiinnostava, että sitä voi lukea ja tulkita monella tavalla, mutta Risto Räppääjän käytös täyttää selkeästi kiusaamisen tunnusmerkit, vaikka niin tässä tapauksessa kuin yleensäkin, kiusaajaa aina myös puolustetaan ja hänen toimintaansa puolustellaan ja ymmärretään.

Kiusaaja on usein suosittu oppilas, josta niin oppilaat kuin opettajat pitävät. Silti hän saattaa pitää yllä valtarakennetta, jossa osa lapsista on kiusaamisen kohteena.

     *    *    *

Ristosta tulee kiusaaja, kun uusi naapurinpoika Sylvester tulee hänen reviirilleen. Pahinta on että Nelli pitää pojasta ja ehkä jopa enemmän kuin Ristosta. Sylvesterillä on myös jotain sellaista mitä Ristolla ei ole, eikä sitä ole helppo nopeasti - hyvästä yrityksestä huolimatta - saavuttaa. Eli fyysistä voimaa ja lihaksia, joilla voi pullistella.

Linkki:

Nopola, S. & Nopola. 2016. Risto Räppääjä ja pullistelija.

Nopola, S., Nopola, T. & Koivusalo, T. 2016. Risto Räppääjä ja Liukas Lennart. Elokuvakäsikirjoitus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti