keskiviikko 17. toukokuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 815. Prosessidraama kiusaamisesta räppäämällä...Olen pyöritellyt pari viikkoa tätä idea, enkä vain pyöritellyt. Nyt se on alkanut hahmottua - ja valmistua.

Niin kuin aina käyttämissäni konsepteissa ohjaaja on roolissa ja tällä kertaa hän on räppääjä. Ohjaaja on kuitenkin aiempaa löyhemmin roolissaan ja vain näyttää tältä fiktiiviseltä hahmolta ja esim. räppää muiden mukana.

Draaman alkuun ja loppuun liittyy räppäämistä. Lämmittely alkaa Kerjäysräpillä karaokemaiseen tyyliin ja lopussa tehdään lyhyt oma matalankynnyksen räppi, joka voi olla millaista tahansa "riimien rytmillistä artikulointia". Tärkeintä on sisältö ja sen esitys.

Koska lastenkirja "Risto Räppääjä ja pullistelija" (2016) ei ole kaikille tuttu, niin kuin ei ehkä Risto Räppääjä ja Nelli Perhonenkaan, ensin palautetaan mieliin, millaisista hahmoista on kysymys, minkä jälkeen siirrytään päähenkilöiden perheisiin. Tässä kirjassa uusina hahmoina ovat 'pullistelijat ' Bill ja Sylvester, jotka esitellään myöhemmin.

     *      *     *

1. TARINA

Draama alkaa tiivistetyllä taustatarinalla, jossa kerrotaan alkutilanne, kun Bill ja Sylvester muuttavat Räppääjien ja Perhosten taloon. Samalla kerrotaan Vuoden vahvin isä ja poika -kilpailusta, jonka Bill ja Sylvester voittavat, mitä seuraa tarinan käänne eli Nellin ja Rauha-tädin järjestämät voittojuhlat, jotka hämmentävät niin Ristoa kuin Lennartia.

D-harjoitus on Kuvateatteria eli tehdään patsaita pullistelevista miehistä, joita naiset ihailevat. Yleisö saa olla Risto ja Lennartin roolissa ja sivusta seurata tapahtumaa ja tutkia syntyneitä patsaita.

2. TARINA

Sitten luetaan sitaatti kirjasta, jossa Riston ja Nellin välit särkyvät ennen kuin sitten taas kirjan lopulla sopu taas löytyy. Risto mobbaa Nelliä, mihin tämä ei kuitenkaan alistu.

Kohtaus improtaan ja sille keksitään vaihtoehtoisia loppuja niin kuin pika Forum-teatterissa. Ongelma millä tavoin protagonistin eli kiusatun tulee toimia tällaisissa tilanteissa? Ryhmät kertovat myös suullisesti, miten he jatkoivat tarinaa. Lopuksi luetaan kirjan esittämä vaihtoehto.

3. TARINA

Risto ja Lennart alkavat kilpailla Billin ja Sylvesterin kanssa, mikä tarkoittaa ankaraa kulissien takaista treenaamista Kädenvääntökilpailuja varten. Rauha ja Nelli ovat arvostelleet heitä velttoilusta ja nynnyilystä, minkä Risto ja Lennart ovat ottaneet itseensä.

D-harjoitus on taas Kuvateatteria jossa tehdään tällä kertaa alastatuksen pullistelukuvia, jota yleisö katsoo ehkä hieman säälien mutta myötätuntoisesti tms. Risto ja Lennart ovat yhä tietoisempia siitä, etteivät he voi pärjätä...

4. TARINA

Sitten luetaan toinen sitaatti kirjasta, jossa Risto kohtaa rannalta palaamassa olevan Nellin ja Sylvesterin ja alkaa haastaa riitaa Sylvesterin kanssa, mutta Sylvester ei provosoidu.

Kohtaus improtaan ja tilanteeseen keksitään Forum-tyyliin erilaisia loppuja. Ongelmana jälleen on, miten kiusaamiseen kohteeksi joutunut voi toimia omalta kannaltaan parhaalla mahdollisella tavalla. Ryhmät kertovat myös suullisesti, miten he jatkoivat tarinaa. Lopuksi luetaan kirjan esittämä vaihtoehto.

5. TARINA

Tämä viides tarina ei ole välttämätön vaan eräänlainen optio, jota voi käyttää. Lopuksi Risto ja Lennart Kädenvääntökilpailuissa yrittävät huijaamalla voittaa Billin ja Sylvesterin - ja onnistuvatkin siinä ja saavat palkinnon voitostaan.

Kirjassa palkintoa EI palauteta takaisin oikeille voittajilleen, joten tehtävänä tässä tapauksessa onkin miettiä, millä tavoin Risto ja Lennart palauttavat palkinnon / pyytävät käytöstään anteeksi tms. Kirjassa em. seikat jätetään hämmentävällä tavalla avoimiksi.

Vaihtoehtoinen tai lisätehtävä on jälleen esittää Billiä / Sylvesteriä ja Ristoa / Lennartia kilpailemassa keskenään. Eli miten on mahdollista huijaamalla voittaa kädenvääntökilpailussa! Kirjan ratkaisu on aika naurettava deus ex machina -tyylinen ratkaisu, joka ei ole juonellisesti tai muutenkaan perusteltu.

6. TARINA

Loppu hyvin kaikki hyvin vai onko sittenkään. Eli pohditaan räppäämällä jostain näkökulmasta (Risto, Nelli, Sylvester), mihin kerrotussa tapahtumaketjussa oikein päädyttiin. Mitä tapahtui Ristolle? Entä Nellille? Olivatko he vielä kavereita? Antoiko Nelli Ristolle anteeksi sen, mitä tämä oli tehnyt. Haukkunut häntä ja hänen tekemisiään tyhmäksi sekä mobannut Nellin nähden Sylvesteriäkin.

Linkki:

Risto Räppääjä. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti