maanantai 29. toukokuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 818. Demo-kratia = sallittua kiusaamista / sortamista


TULEE TÄHÄN!

Koululaitos kuuluu tänä päivänä kaikkien valtioiden (totaalisten) instituutioiden joukkoon. Esim. Suomessa (perus)kouluja on muutama tuhat. Koulut jakaantuvat ala- ja yläkouluihin ja koulut puolestaan koostuvat luokista, jotka ovat tietyllä tavalla mielivaltaisesti määrättyjä.

Kun lapsi tulee 6/7 -vuoden ikään, alkaa ns. oppivelvollisuus, joka tosin ei merkitse koulupakkoa, mutta käytännöllisesti katsoen kaikki lapset tässä vaiheessa siirtyvät peruskoulun 1:lle luokalle - ja tätä loputonta koulussakäyntiä jatkuu aina 9:lle luokalle asti, mikä jatkuu tämän jälkeen vielä 3-vuotisena nuorisoasteena, jonka päässä on joko yo-tutkinto tai ammattitutkinto.

     *     *     *

1960 -luvulta lähtien monissa maissa on tehty koulukiusaamiseen liittyvää tutkimusta, mikä on paljastanut (länsimaisen) demokratian kääntöpuolen.

Koululuokissa tämä kääntöpuoli on sitä, että on enemmän kuin tavallista, että luokassa on suuri ryhmä lapsia / nuoria, jotka kiusaavat muita lapsia, jotka ovat luokalla erilaisina vähemmistöinä.

Tänä päivänä on tavallista, että luokan suosituin oppilas, joka on vielä hyvä koulussa, sanelee luokalle säännöt, joita muut kiltisti noudattavat. Kuka tai ketkä tahansa saattavat joutua tässä pelissä kiusaamisen kohteiksi esim. luokan paras oppilas - tai lahjakas esim. taiteissa, tieteissä tai urheilussa - sellainen, joka ei suostu alistumaan tähän kiusaamisen ja tasapäistämisen kulttuuriin.

Linkki:

King, Stephen. Carrie.

Guillou, Jan. Pahuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti