keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 823. Sika säkissä - tai jotain sellaista


Enpä ole pitkään aikaan kirjoittanut mitään! Tai paljon mitään. Ainakaan tähän blogiin. Ei sen puoleen, että olisin paljon lukenutkaan mistään mitään. Olen elänyt viime viikkoina aika lailla ... säkissä.

Eilen joku kertoi, että yhtenä viime päivien puheenaiheena on ollut jälleen kerran suomalaisten syntyvyys. Ja kun avasin virtuaalisen Helsingin Sanomat, aihe oli päässyt jopa pääkirjoitukseen.

     *     *     *

Vuoden 1867 - 1868 nälkävuosina syntyvyys on viimeksi ollut sillä tasolla, millä se on vuonna 2017. Tämä ei voisi vähemmän hetkauttaa minua, sillä esikoinen syntyy mahdollisesti lähipäivinä. En tälläkään kertaa kuulu joukkoon.

Ongelman voi kiertää maahanmuutolla, mistä lehdessä on myös kirjoitus. Australialaisperhe muutti viime huhtikuussa lapsineen Suomeen. Mikäli maahanmuutto olisi korkealla tasolla lähivuosina, monet ikäluokkien pienenemisestä aiheutuvat ongelmat poistuisivat.

Ikäpyramidi v. 2040 (Tilastokeskus)
Yksilöiden kannalta asia näyttää perin erilaiselta. Nuorillakin on oltava hyvä syy jäädä Suomeen silloin kun he ovat aikuisia, ja esim. korkeasti koulutettua hoiva-alan väkeä on jo pitkään virrannut muualla Eurooppaan, Iso-Britanniaan, Ruotsiin, Norjaan...

Jotain ilmeisesti tarvitsisi tehdä, mihin puoluepolitiikka ja sote-uudistukset eivät tarjoa ratkaisua. Enkä ole ollenkaan vakuuttunut, että meidän Papu jää Suomeen. Luulen hänen muuttavan mieluummin vaikka Australiaan.

     *     *     *

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2040 vastasyntyneitä on yhtä paljon kuin 6-kymppisiä. Pyramidi alkaa siis kääntyä päälaelleen. Mihin tämä vielä johtaakaan? Kyborgisoitumiseen?

Linkki:

Syntyvyys heijastaa myös ilmapiiriä. Pääkirjoitus. Helsingin Sanomat 12.07.2017

Outotec sai insinöörin Australiasta. By Karla Kempas. Helsingin Sanomat 12.07.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti