perjantai 14. heinäkuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 824. Kekripukki, joulupukki, nuuttipukki...Juha Wuolijoen ohjaama ja Marko Leinon käsikirjoittama elokuva "Joulutarina" (2007) tähtäsi suomalaisen joulupukkikultin rakentamiseen. Tämän jälkeen - jos kaikki maailman lapset sen näkisivät - ei kukaan enää kysyisi, kuka tai mikä joulupukki on ja mistä se on lähtöisin. Pukki oli alun pitäen suomalainen huutolaispoika.

Tarina sai jatkoa ehkä hieman yllättävältä suunnalta eli talonpoikaiskulttuurisäätiöstä Kekristä, joka julkaisi Kreetta Onkelin kirjoittaman lasten ja nuorten kirjan "Ahmattien yö" (2013). Talven alkua - ennen keskitalven juhlaa joulua - on vuosituhannet juhlittu kekrinä, samhaina tai halloweenina tai mikä sen nimi milloinkin on ollutkin.

Suomessa vielä reilut sata vuotta sitten kylien nuoret miehet ja naiset lokakuun 31. päivänä kiersivät talolta talolle mm. viihdyttämässä muita kyläläisiä. Vakavampi puoli asiassa oli se, että pukkia piti kestitä ja lahjoa, ettei hän tekisi pahojaan taloissa käydessään.

Jouluun mennessä kekripukki oli muuttunut Isä jouluksi (Yule, Christmas) tai Pakkasukoksi, jota juhlittiin vuoden pimeimpänä päivänä joulukuun 21.- tai 22. Nyt pukki olikin se, joka antoi lahjoja ihmisille, niille joilla ei enää vuoden synkimpään aikaan ollut paljon panna pötyä pöytään niin kuin esim. huutolaislapsilla ja kerjäläisillä, jollainen pukki oli  itsekin ollut.

Kreetta Onkelin kekripukki on tietyn kylän pukki tai oikeastaan hän on von Lapion kartanon isännän isoisä, joka oli kuollut aikaa sitten. Kekrinä kartanon isäntä kutsui aina niin pukin kuin muita edesmenneitä sukulaisia juhliin. Ja kun pukkia kestitsi, hän oli tyytyväinen. Paitsi tässä tarinassa, jossa hän hieman suuttui pojanpojalleen.

      *     *     *

Jatkokertomuksesta puuttuu kuitenkin vielä kolmas osa eli nuuttipukin tarina, joka sijoittuu vuoden alkuun tammikuun 13. päivään. Jälleen joulun jälkeen pukki lähtee kerjuulle. Kylien nuoret miehet ym. kiertävät taloja, joihin on joulun jälkeen jäänyt ylimääräistä ruokaa tähteeksi. Samalla he ja heidän mukanaan kulkevat lapset pitävät omaa showtaan ja esittävät esityksiään mistä milloinkin.

Jatkokertomuksen ajankohta voisi olla jokin muu kuin Nuutin päivä. Mitä pukille kuuluu esimerkiksi keväällä tai alkukesästä? Missä pukki on silloin? Joulun tähteet on syöty, mutta jostain ruokaa pitää löytyä sen jälkeenkin ennen seuraavaa kekriä. Mistä pukki löytää itsensä? Kenties veneen alta Katumajärven rannalta. Ehkä hän dyykkaa ruokansa Lidlin, S-marketin tai K-supermarketin roskiksista ja joutuu vaikeuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti