perjantai 21. heinäkuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 826. Cooling Conflict - Jäitä hattuunAustralialaisten John O'Toolen, Bruce Burtonin & Anna Plunkettin kirjaa "Cooling Conflict" (2005) on turha yrittää saada käsiinsä - tai ainakaan ostaa, sillä sen painokset ovat aikaa sitten myyty loppuun.

Itse sain sen käsiini vain vaivoin kaukolainaamalla kirjan Oulusta, mikä taisi olla ainoa kappalale, joka on lainattavissa yleisten kirjastojen kautta. Amazonin -kirjakaupan kautta siitä saa pulittaa satoja dollareita, vaikka pehmeäkantisessa kirjassa ei ole edes 200:ta sivua.

Mikä kirjasta sitten tekee niin suositun? Se kertoo kädestä pitäen millä tavoin koulujen konfliktit (esim. kiusaaminen) on saatavissa hallintaan tai lopetettavissa jopa kokonaan.

    *    *    *

Lähtökohta on tuttu. Vielä tähän päivään mennessä laajat koulukiusaamisen vastaiset kampanjat eivät ole tuottaneet tulosta, vaan koulujen sisällä konfliktit ovat lähes yhtä pahoja kuin ennen esim. KivaKoulu - tai Verso -prosesseja.

John O'Toolen ym. lähtökohtana on draamakasvatus. Ajatuksena on yksinkertaisesti simuloimalla konfliktitilanteita yrittää löytää niihin ratkaisuja tai ainakin lieventää niiden haitallisia vaikutuksia.

     *     *      *

Kehittynyt forum-teatteri (enhanced forum theatre) tai Hannu Heikkisen 'jäitä hattuun' -menetelmäksi kutsuma toimintamalli vakuuttaa, sillä sitä on kehitelty vuosikymmeniä Australiassa, Iso-Britanniassa ja myös Ruotsissa.

Em. kirja herättää myös monia kysymyksiä ennen muuta siitä, miten luokan suosikkioppilaiden ympärille keskittyvä kiusaaminen ja pahasti eskaloitunut kiusattujen harjoittama kiusaaminen on mahdollista käsitellä näillä opeilla. Kovin mutkikkaisiin tämän päivän tilanteisiin, jotka ovat johtaneet esim. koulusurmiin, ei näilläkään ohjeilla pääse pureutumaan.

Väittäisin kuitenkin että varsin pienillä viilauksilla Cooling conflict -toimintamalli on parasta, mitä on tähän asti kehitetty. Kiinnostavaksi sen tekee ennen muuta se, että malli on siirrettävissä koulujen ulkopuolelle lähiyhteisöihin ja koko yhteiskunnan tasolle. Se mahdollistaa kokonaisten kulttuurien muuttamisen pois siitä, että väkivalloin ja ennen muuta valtioiden ja monikansallisten yritysten tuottamilla aseilla ratkotaan konflikteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti