sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 828. Suomen tunnetuin räyhähenki


Digiaika on tehnyt paluun menneisyyteen toisinaan hyvin helpoksi. Esim. Samuli Paulaharjun "Lapin muisteluksia" (1922) löytyy  Kansalliskirjaston Doria -julkaisuarkistosta vapaasti käytettävänä eKirjana.

      *     *      *

Em. kirjasta oli kiinnostunut sen yhdestä 'Salkko-Niila' kertomuksesta, joka kertoo viime vuosisadan vaihteen yhdestä rikkaimmista poroisännistä - ja hänen kohtalostaan. Sen lisäksi että Niila oli rikas, hänet tunnettiin ympäri Lappia siitä, että hänen kotonaan kummitteli, eikä kyse ollut pelkästä uskomuksesta.

Lukuisat ihmiset nimismiestä ja pappia myöten olivat voineet todeta, että jotain ihmeellistä poromiehen kotona tapahtui. Muualla maailmassa puhutaan ns. poltergeist -ilmiöstä, joka on suomennettu räyhähengeksi.

Tarinan mukaan eräänä vuonna rutto vei suuren osan Lapin poroista, mikä merkitsi mm. sitä, ettei Niila pystynyt enää uhraamaan jumalilleen parhaita porojaan, kun niitä ei ollut. Tästä seurasi se että henget saapuivat Niilan kotiin räyhäämään.

"Joka yö se kävi ukon asuinpirtissä elämöimässä. Kuului ensin kuin kynsillä olisi raapaistu porstuanlattiaa, sitten kahinaa sillan alta, ja sen jälkeen alkoi möykkääjä toimia pontevammin. Se röykytteli ovia ja kolkutti seiniä, täräytteli ikkkunoita ja paukutti lattiaparsia, pirtin laella se kopsehti ja nurkissa tassutteli niin että kolisi, heitteli istuinpöliköitä, helisteli avaimia taikka raaputteli uunin takana ja tömisteli jalallaan lattiaa."

     *     *     *

Kukaan ei koskaan nähnyt millainen oikein oli tämä halloween-aikaan ilmestynyt haltia tai jumaluus. Valistunut veikkaus on että kyse ei ole enempää eikä vähempää kuin itsestään kekristä.


Linkki:

Samuli Paulaharju. Lapin muisteluksia. Kansalliskirjasto (Doria)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti