maanantai 31. heinäkuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 829. Jos pukki saapuisikin vasta joulun jälkeen?


On monta syytä olettaa, ettei pukki tule enää jouluisin. Pukkiin uskovien aikuisten onneksi korvikkeina ovat Coca Cola -pukit, Pyhät Nikolaukset sekä monet muut feikkipukit.

Tänä päivänä on unohtunut se, mikä esim. keskiaikana oli vielä itsestään selvä asia. Pukki on mm. haltia, suoranainen jumaluus ja talven personifikaatio.

Esim. Brittein saarilla puritaanit valtaan päästyään jopa kielsivät keskitalven juhlan juhlimisen siksi, että Yulen tai joulun päähahmoa (Father Christmas, Mr Yule) pidettiin suoranaisena piruna tai ainakin pakanauskona.

    *     *     *

Ennen pukki saapui joulun alla kurkistelemaan ikkunoihin ja kolkuttelemaan ulkosaunan seiniin ym. Kaikki tiesivät, että pukin panopticon -katse ulottui kaikkialle - ja hän tiesi ehdottomasti, ketkä olivat olleet kilttejä ja ketkä tuhmia vuoden aikana. Lapset jotka eivät olleet olleet kilttejä saivat risunsa.


Pukki tai pukit kiersivät aattoiltana läpi tuulessa ja tuiskussa ja kävivät kaikissa kodeissa. Pukkeja syötettiin ja juotettiin, mikäli he sitä halusivat ja saattoivat käydä saunassakin.

Nyt on kaikki toisin. Jos pukilla on nälkä, hän saa ihmisten puolesta jäädä nälkäiseksi. Enintäin pukin kouraan isketään 50 e:n seteli ja sanotaan, että osta pukki itse burgerisi tms.

Nälkäisellä mahalla ei ole kuitenkaan erityisen motivoivaa kiertää talosta toiseen, joten yhä useammin oikea joulupukki skippaakin joulun ja antaa muiden hoitaa hommat puolestaan.

     *     *      *

Joku voi kysyä mitä ihmiset menettävät menettäessään pukin? Pukin tehtävähän on vain jakaa toisten ostamia ja tekemiä joululahjoja. Hyvä kysymys.

Niin, ehkä ihmiset eivät menetä mitään, niin kuin eivät menetä mitään luopuessaan esim. historiallisesti valheellisista jouluevankieliumeista.

    *     *     *

Toisaalta oikea, autenttinen pukki on tietysti aina autenttinen pukki. Ei mikään naurettava Korvatunturilla asusteleva pelle tai Napapiirillä pajaansa pitävä kummajainen saati sitten että hän olisi "Joulutarina" -elokuvan huutolaislapsi.

Pukista puhuttaessa on hyvä muistaa muutama asia, väärinkäsitysten välttämiseksi.

Ensinnäkin se, ettei pukki tuo lahjoja. Pukki vain jakaa ne.

Toiseksi pukki ei voisi mitenkään tuoda lahjoja, sillä pukki on köyhä kuin kirkonrotta. Ja hän joutuu itsekin kerjäämään ruokansa.

Kolmanneksi pukin merkitys on siinä,että pukille lauletaan ja leikitään, mikä on hauskaa, mutta lapset hieman pelkäävätkin pukkia, mikä taas on jännittävää.

Neljänneksi oikealla pukilla EI OLE TEKOPARTAA vaan ihan oikea pukinparta.

Viidenneksi se mitä pukki antaa lapsille ja aikuisille, on vuodesta toiseen toistuva show tai performanssi, mistä pukki - ainakin aiaemmin - sai vastineeksi niin halutessaan ruokaa, juomaa ja saunan lämpöä.

Linkki:

Bregenhj, Carsten. 1974. Nuutti - suomalainen karnevaali. SKS


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti