sunnuntai 3. joulukuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 521 - Mummoni pani lahjoihin keskimäärin 0 euroa


"Vaasan yliopiston tutkijatohtori Henna Syrjälä on tutkinut myös vähävaraisten kuluttamista ja sitä, minkälaisin keinoin köyhät selviytyvät arjesta. Joulun todellisuus on aivan toisenalainen, kun budjetti lasketaan kympeissä eikä satasissa."

Ylen Uutisten verkkopalvelun sunnuntai-illan tuore artikkeli joulusta ja kuluttamisesta tuo mieleeni muutama vuosi sitten edesmenneen Sievi-mummoni. Hänen kuluttamisensa ei lähtökohdiltaan poikennut muiden suomalaisten kuluttamisesta, silloin kun hänellä oli rahaa kuluttaa. Ja hän törsäsi suuriakin summia ennen muuta turhistakin turhimpaan matkusteluun jo 1970 -luvulla, mikä on suomalaisten keskuudessa aina vain pahentunut fetissi. Rahaa poltetaan matkailun rovioilla käsittämättömät määrät vuosittain, mikä tuntuu lokaalisti ja globaalisti ajatellen tosi tyhmältä ja vastuuttomalta.

Sukulaisiin, ainoaan tyttäreensä ja hänen lapsiinsa Sievi ei sen sijaan kuluttannut esimerkiksi jouluna yhtään. Hän toimi vastuullisesti ja harjoitti monenlaista luovaa kierrättämistä ja askartelua. Huippuna oli, miten hän ehkä 10 vuotta sitten antoi siskolleni lahjaksi saman lahjan, jonka oli saanut häneltä edellisvuonna lahjaksi. Itse pidin tilannetta hyvin humoristisena, ja mummonikin pokka piti, mutta siskostani se ei ollut yhtään hauskaa. Tosin hänellä ei ole muutenkaan järin paljon huumorin- tai draamantajua.

Dyykkaaminen oli mummon intohimo; ja useasti käydessäni hänen luonaan kyläilemässä pienikokoinen mummo roikkui suuren jäteastian reunalla koivet taivasta kohti. Hän oli löytänyt - tai löytämässä - taas jotain kiinnostavaa, mitä esimerkiksi kerrostalosta poismuuttavat asukkaat olivat astiaan jättäneet. Ainoat kahvikuppini olen saanut mummolta. Uuden uutukaista, tosin halpaa, englantilaista porsliinia. Astiasto, jonka Sievi-mummo oli löytänyt edellä mainituista oman talonsa jätteistä.

Link:

Veronpalautukset voi panna surutta kulutukseen – "Yltäkylläinen on kerrankin sallittua"Jouluna on mahdollistaa kuluttaa ilman huonoa omaatuntoa, tietää tutkijatohtori Henna Syrjälä. Vastuullinen kuluttaminen on kuitenkin muutosvirta, joka voimistuu koko ajan. By Elina Kaakinen. Yle /  Kotimaa 3.12.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti