torstai 21. joulukuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 848. Peter Piskuilanin dilemma


'Harry Potter' -kirjojen Peter Piskuilan lienee yksi kirjasarjan vähiten pidetyistä hahmoista. Pieni, ruma ja pelokas mies, jota syytetään Harry Potterin vanhempien Lilyn ja Jamesin kuolemasta. Lisäksi hänestä on tehty mies, joka petti ystävänsä, aatteensa ja auttoi pimeyden velhoa Voldemortia.

Tarkemmin luettuna asiat eivät ole ollenkaan niin suoraviivaisia ja yksinkertaisia. Peter - niin kuin hän myönsi - kertoi Voldemortille, missä Potterit majailivat vuoden 1981 halloweenina. Kukaan ei silti missään vaiheessa kysynyt häneltä, eikä ollut kiinnostunut, miksi hän teki niin kuin teki.

Piskuilan itse ei selvästi halunnut Pottereiden saati sitten Voldemortin kuolemaa ja oli järkyttynyt ja epätietoinen siitä, mitä oikein tapahtui. Hänet oli viime tingassa pantu tilanteeseen, mitä hän ei ollut osannut odottaa. Hänelle annettiin tieto Pottereiden piilopaikasta ja hänestä tuli samalla osa suurempaa Aldus Dumbledoren suunnitelmaa luottaessaan ystäväänsä Sirius Mustaan.

     *     *     *

Dumbledoren suunnitelmana oli, ei enempää eikä vähempää, kuin Voldemortin murha, missä hän myös onnistui. Yhtä tärkeää kuin itse murha oli, oli miltä se näytti ulospäin, millainen vaikutelma eri osapuolille syntyi tilanteesta - aina 'Harry Potter' -kirjojen lukijoita myöten.

Kun Lily ja James Potter sekä Voldemort olivat murhattu, paikalla oli ensimmäisenä Aldus Dumbledore. Aivan niin kuin "Harry Potter ja Feeniksin kilta" -kirjassa Sirius Musta kertoo, mikä viittaa siihen, että Dumbledore oli ilmeisesti tappanut heidät kaikki, sillä miksi muuten hän olisi ensimmäisenä paikalla.

Tosin Siriuksen saapuessa Dumbledore oli jo lähtenyt ja Hagrid oli hänen kehotuksestaan juuri lähdössä viemään Harryä sukulaistensa Dudley'ien luokse. Käyttöönsä hän sai Siriuksen moottoripyörän.

     *     *     *

Ennen Siriusta paikalla on ehtinyt käydä Peter Piskuilan, joka lähtee peloissaan pois, mutta ei mene kotiinsa. Sirius tapaa hänet, käytyään ensin Pottereiden luona, julkisella paikalla, jossa on paljon jästejä.

Suunnitelman seuraava vaihe on eliminoida Peter Piskuilan ja tehdä hänestä syyllinen niin jästien kuin muidenkin kuolemiin. Musta räjäyttää jästi-pommin, joka tappaa 12 jästiä, mutta Peter Piskuilan onnistuu viime tingassa pakenemaan muuttamalla itsensä rotaksi sekä leikkaamalla sormensa.

Dumbledore puolestaan on kehittänyt fantastisen tarinan siitä, miten Voldemort kuoli yrittäessään tappaa Harry Potterin, tapettuaan ensin tämän vanhemmat. Keitään todistajia, muita kuin Dumbledore itse, ei ole näille väitteille ja tapahtumille; ja virallisesti kukaan ei ollut paikalla.

     *     *     *

Peter Piskuilanin dilemma odottaa 12 vuotta ratkaisuaan. Kolmannessa 'Harry Potter' -kirjassa "Harry Potter ja Azkabanin vanki" Piskuilanista kerrotaan ensimmäisen kerran.

Hieman mystisellä tavalla kolme entistä ystävystä Remus Lupin, Sirius Musta ja Peter Piskuilan tapaavat heille tutun Tylypahkan velhokoulun lähellä. Paikalla ovat myös kolme todistajaa Harry, Ron ja Hermione.

Selvästikin Dumbledoren avustuksella Musta on päässyt pakoon Azkabanin vankilasta ja tullut tapaamaan kummipoikaansa Harryä. Lupinin Tylypahkan rehtori puolestaan on palkannut pimeiden voimien opettajaksi. Piskuilan on Rohkelikkoon kuuluvan Ron Weasleyn lemmikkirottana.

Ilman todistajien läsnäoloa Lupin ja Musta olisivat tappaneet Piskuilanin kostona petturuudesta, minkä Harry kuitenkin viime tingassa estää, ei Piskuilanin takia vaan siksi, ettei hän halua "isänsä Jamesin ystävistä murhaajia".

     *     *     *

Peter Piskuilanin dilemma on ennen muuta hänen uskottavuudessaan ja siinä, miten hän saisi muut vakuuttuneiksi siitä, mitä hän sanoo, mikä tuntuu mahdottomalta pelkästään hänen ulkoisen olemuksensa ja pelokkuutensa takia.

Piskuilan ei kiellä, etteikö hän olisi kertonut Voldemortille, missä Potterit majailivat, missä ei hänen mielestään ole selvästi mitään ihmeellistä. Voldemort jostain syystä - ei tappaakseen - halusi tavata Potterit. Mutta sitten vain kävi niin kuin kävi eli niin Voldemort kuin Potterit löydettiin kuolleina, eikä kukaan tiedä tarkalleen ottaen, mitä oli tapahtunut, vaikkakin Aldus Dumbledore kehittää tarinan, joka menee läpi mm. Taikaministeriössä ja ilmeisesti myös velhojen enemmistön keskuudessa.

Tuhannen taalan kysymys on, miksi Peter Piskuilan pakoili rottana 12 vuotta, jos ja kun Sirius Musta oli tuomittu vankilaan 12 jästin (ja Peter Piskuilanin) murhasta, joka tapahtui välittömästi Pottereiden ja Voldemortin murhien jälkeen?

Kukaanhan ei enää osannut eikä voinut syyttää Piskuilania enää mistään, ja piilopaikan paljastaminenkin meni Mustan piikkiin. Ilmeistä on että niin Feeniksin killan jäsenet (Dumbledore) kuin Kuolonsyöjät (Voldemortin kannattajat) saivat Siriukselta tiedon siitä, ettei hän ollut oikeasti syyllinen Pottereiden pettämiseen ja jästien murhiin vaan se oli Peter Piskuilan. Hänhän ei voinut enää puolustautua, koska hän oli kuollut. Elävänä puolestaan hänet olisi Mustan sijaan tuomittu vankilaan, mikä oli selväsi Mustan ja Dumbledoren alkuperäinen tarkoitus.

     *     *     *

Sirius Mustan kohtalo oli lyöty lukkoon siinä vaiheessa, kun hän oli päässyt pakoon Azkabanin vankilasta. Niin Dumbledore kuin henkiin herännyt Voldemort uudessa ruumiissaan halusi hänestä eroon. Dumbledorelle Sirius Musta oli ikuisesti Tylypahkan Kelmi, joka pilasi Rohkelikon mainetta yhdessä James Potterin ja Peter Piskuilanin kanssa, eikä Remus Lupin onnistunut rauhoittamaan heitä. Pahinta oli Dumbledoren näkökulmasta ajateltuna, että he harhautuivat  kaikki kannattamaan Kuolonsyöjiä valmistumisensa jälkeen, sillä hehän olivat siinä vaiheessa vallassa velhojen maailmassa.

Vaikka Mustan lopulta tappaa velhojen välisessä kaksintaistelussa hänen serkkunsa Bellatrix Lestrange, Dumbledore oli jälleen kerran ovelalla juonella tehnyt tämän mahdolliseksi. Hän oli saanut houkuteltua kummatkin Taikaministeriön Salaperäisyyksien osastolle.


Linkki:

Aldus Dumbledore. Potter Wiki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti