tiistai 30. tammikuuta 2018

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 530 - rapautuuko lukutaito?


Vuosia on puhuttu suomalaisten, lähinnä suomalaisten poikien, lukutaidosta tai sen puutteesta. Kansainvälisissä vertailuissa jopa pojatkin ovat kärkeä. Mistä siis puhutaan kun puhutaan lukutaidosta?

Vuoden 2018 presidentinvaalien jälkeen herää kylläkin kysymys, onko suomalaisten ymmärryksessä yleisemmin jotain pahasti vialla. Liperikaulainen kypäräpää presidenttinä ei vielä 50 vuotta sitten olisi voinut ollut työväestön hyväksymä ehdokas presidentiksi.

      *     *     *

Vuoden 2016 peruskoulun opetussuunnitelman uudet perusteet korostivat yllätyksettömästi lukutaidon - tai tarkemmin ottaen - monilukutaidon merkitystä. Silti liki viidennes pojista vielä peruskoulun jälkeen lukee tavallista tekstiä huonosti tai ei osaa lukea kunnolla ja  16 % nuorista on ammatillisen koulutuksen ja työelämän ulkopuolella.

Näyttää siltä että tässä on kysymys jostain ihan muusta kuin lukutaidosta tai monilukutaidosta tai niiden puutteesta. Osa väestöstä jo lapsena yksinkertaisesti syrjäytyy tai heidät syrjäytetään nykyisten porvarihallitusten harjoittaman politiikan seurauksena, sillä politiikastahan tässä on viime kädessä kysymys.

     *     *     *

Jotta monilukutaidosta olisi mielekästä puhua olisi esimerkiksi otettava tekstejä, jotka on julkaistu erilaisissa medioissa ja erilaisilla alustoilla.

Yksi esimerkki voisi olla ao. lehden artikkelissa mainittu J.K. Rowlingin "Harry Potter ja viisasten kivi" -kirja, joka on länsimaiden 1990 -luvun myydyin ja luetuin kirja, ja jonka sanotaan lisänneen mm. poikien lukemisharrastusta monissa maissa.

"Viisasten kiven" pohjalta on tehty elokuva ja videopeli, ja kirjaa on käytetty lähes jokaisen peruskoulun oppiaineen opetuksessa ainakin jossainpäin USA:a hyväksi.

     *     *     *

Niin paljon kuin "Viisasten kiveä" on luettu ja luetettu lapsilla, jotain on systemaattisesti jäänyt huomaamatta. Kirjaa on koko ajan ja toistuvasti luettu lähes 100 %:sesti vain yhdestä ainoasta kirjailijan tai kirjan kertojan tarjoamasta näkökulmasta.

Jos joku niin länsimaisen kulttuurin läpi tunkema uskonnollisuus - ja mm. harhainen demokratiakäsitys - on rapauttanut ihmisten ymmärrystä ja lukutaitoa, mikä tulee esiin monista kirjan pohjalta tehdyistä esseistä ja niiden tulkinnoista.

Link:

Lukutaito rapautuu Suomessa. By Salla Karpiola. Hämeen Sanomat 24.01.2018

2 kommenttia:

  1. Millä tapaa uskonnollisuus vaikuttaa lukutaitoon? En henkilökohtaisesti ole lukenut tekstissä mainittuja kirjaan perustuvia esseitä, vaikka kirjan itse olenkin lukenut. Mistä näitä esseitä ja tulkintoja voisi mahdollisesti lukea?

    VastaaPoista
  2. Niin, kannattaa tutustua esim. USA:n etelän opettajiin tai ainakin heidän kommentteihinsa verkossa. Uskonnot ovat mielen teknologiaa, jotka estävät ihmistä ajattelemasta vapaasti omilla aivoillaan.

    VastaaPoista