perjantai 19. tammikuuta 2018

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 851. Harry Potterille KOSTO oli suloista


Harry Potter -kirjasarja on sarja vuodesta toiseen jatkuvasta kostamisesta, mikä alkaa sillä, että pimeyden velhon Voldemortin väitetään tappaneen Harry Potterin vanhemmat 31.10.1981 eli Halloweenina salaisessa piilopaikassa Godricin notkossa pojan ollessa 1-vuoden ikäinen.

Tietämättään Harryn elämä on ollut - ja varsinkin saatuaan 11-vuotiaana tietää  asiasta -  vanhempien kuoleman kostamista. Harry kostaa Voldemortille yhä uudelleen ja uudelleen yhden ja saman asian. Hän tappaa pala palalta koko Voldemortin sielun ystäviensä jaTylypahkan rehtorin Albus Dumbledoren johdolla.

Paradoksaalista tässä kaikessa on se, että samaan aikaan kun vanhemmat kuolevat, kuolee myös Voldemort. Vain hänen sielunsa, niin kuin loogisesti ajatellen myös vanhempien sielut, jäävät eloon. Sielut ovat jonkinlaisessa välitilassa tai kiirastulessa niin kuin Raamattu opettaa, mikä on sinänsä luonnollinen olotila kuoleman jälkeen. Esimerkiksi ns. elpymyskivellä Harry pystyy olemaan yhteydessä vanhempiinsa jollain tasolla.

      *     *      *

Viimeisessä kirjassa Harry Potter lopulta saa kostonsa, kun Voldemortin fyysinen ruumis kuolee 2. kerran, minkä jälkeen on jäljellä enää kirjan ja kirjasarjan Epilogi, mikä on saanut fanit enemmän kuin mikään kirjoittamaan mm. omia vaihtoehtoisia elämänkulkuja  Harrylle ja hänen ystävilleen ym.  hahmoille.

Lukuisat fanit ovat palanneet kirjat luettuaan siihen, mistä kaikki lähti liikkeelle. Siihen mitä tapahtui ennen kirjasarjan alkua Godricin notkossa. Ja ovat surreet, eivät vain Harryn, vaan myös Voldemortin puolesta. Esimerkiksi www.fanfiction.netissä on joukko suhteellisen lyhyitä tekstejä, joissa kirjoittajat palaavat vuoteen 1981.

Monet eri asiat vaivaavat kirjoittajia, joista yksi ja ehkä kaikkein tärkein on se, oliko tapahtumilla silminnäkijöitä. Onhan kirjoissa kuvattu tapahtumia hyvinkin yksityiskohtaisesti, mutta kuka näitä tarinoita velhojen maailmaan on oikein levittänyt?  Mm. kissan ja ohikulkeneen velhon on kuviteltu olevan mahdollisia silminnäkijöitä, mutta ne tuskin ovat niitä, jotka ovat toimineet myös todistajina.

Kun tekstejä lukee tarkkaan, jää jäljelle vain yksi vaihtoehto, yksi henkilö, joka on voinut levittää tietoja tai väärää propagandaa tapahtumista. Kolmella henkilöllä oli tieto Pottereiden piilopaikasta, ja he olivat Albus Dumbledore, Sirius Musta ja Peter Piskuilan. Rubeus Hagrid saapui paikalle tapahtumien jälkeen niin kuin myös Sirius Musta. Piskuilan ei voinut olla tietojen levittäjä, koska hän oli levitetyn tarinan pahis tai hänen auttajansa. Jäljelle jää siten vain Albus Dumbledore.

Jotta Hagrid saattoi olla paikalla ennen muita, hän on luonnollisesti saanut tietää tapahtumista tuoreeltaan Albus Dumbledorelta, jonka luottohenkilö hän oli. Dumbledoren on puolestaan täytynyt olla tapahtuhetkellä paikalla, sillä muuten hän ei olisi voinut kutsua Hagridia hakemaan Harryä.


Linkki:

Kosto on suloinen - mutta jättää vellomaan. By Anna Tommola. Helsingin Sanomat / Elämä (kolumni) 18.102018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti