keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 538 - Yöunet ja unettomat yöt


Tajusin vasta viime maanantaina, miten vähän nukun öisin, vaikka en voi sanoa, että olisin - ainakaan kovin usein - väsynyt aamuisin.

Olen laskenut ajoittaiset väsymykseni ennemmin hengitysvaikeuksien, astman ja kuorsauksen, tiliin kuin pannut uupumuksen vähäisten unien piikkiin.

Mikä sai mieleni muuttumaan - katsomaan asiaa toisesta näkökulmasta? Lyhyesti sanottuna aktiivisuusranneke, jota minun ei alun pitäen pitänyt edes laittaa ranteeseeni.

      *     *      *

Tilasin rannekkeen kuukausia etukäteen joululahjaksi (!) suomalaisen verkkokaupan kautta, joka toimittaa tavaransa suoraan Kiinasta Suomeen. Suoraan mutta ei nopeasti, eikä suoraan Kiinasta Suomeen vaan Xiaomi Mi Band 2 aktiivisuusranneke  poukkoili aikansa ympäriinsä ja lopulta kuukausien päästä jostain Amsterdamin tavaraterminaalista se vihdoin toimitettiin paikalliseen postiin Hämeensaaren CM-tavarataloon.

Ranneke lepäsi viikkokausia silmien edessä paketissa Lundia -hyllyllä, minkä jälkeen vihdoin avasin paketin. Kaikki näytti hyvältä, mutta yksi olennainen puute toimituksessa oli. Siinä ei ollut minkäänlaisia käyttöohjeita muuta kuin kiinan kielellä. Kaiken lisäksi olin autuaasti unohtanut minkä rannekkeen oikein olin tilannut. En edes tiennyt laitteen nimeä, eikä sitä lukenut missään muuta kuin kiinaksi.

     *     *     *

Pienen pähkimisen jälkeen onnistuin löytämään Googlen sähköpostistani tilausvahvistuksen, josta sain tietää mistä rannekkeesta oli kysymys, minkä jälkeen alkoi tietysti googletus. En löytänyt ensimmäisellä kerralla muuta kuin kuvauksia rannekkeen rakenteesta ja toimintaperiaatteesta.

Toisella kertaa löysin tiedon siitä, että saisin laitteen käyttööni ostamalla / hankkimalla Google Play -kaupasta 0 €:lla Mi Fit -applikaation, joka asentui helposti Samsung Galaxyyn, tosin ei siihen omaan henkilökohtaiseen 10 vuotta vanhaan laitteeseen...

Tämän jälkeen homma alkoi pellittää. Itse ranneke näytti vain kellonajan, sydämensykkeen ja askelten määrän, mutta yhdistettynä Mi Fit -sovellukseen Xiomi -ranneke osoittautui hämmästyttävän monipuoliseksi laitokseksi.

     *      *       *

Kolmen ensimmäisen päivän kokeilun jälkeen ranneke on mm. osoittanut, että nukun yössä vain muutamia tunteja, mikä tuntui kummalliselta, sillä mielestäni nukun tavanomaisia öitä niin kuin aina ennenkin.

Mietittyäni hieman asiaa ymmärsin, että uneni nykyään mm. sattuneesta syystä jakaantuu useaan osaan. Osan unesta saan yöaikaan, osan päiväunien ja iltatorkkujen ansiosta, mikä tuntuu sekin riittävän.


Linkit:

Yöunet jäävät usein liian lyhyiksi. By Minna Pölkki. Helsingin Sanomat 05.03.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti