torstai 5. huhtikuuta 2018

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 551 - Ajatteleeko 8-vuotias sodasta ja väkivallasta?


Hämeenlinnan Miniteatterin "Lasten tuntematon sotilas" (2018) on vähintäinkin arveluttava produktio, vaikka se perustuukin lasten omiin teksteihin.

Yle Hämeen eilinen (4.4.) uutinen herättää monia kysymyksiä näytelmästä ja miten se on toteutettu esittävänä draamana.

TV-uutisessa haastateltiin ennen muuta lapsi, mutta myös ohjaaja Marja Myllyniemeä.

     *     *     *

Toimittaja kysyi, mitä sota on - ja vastaus oli yllätyksettömyydessään hieman hämmentävä. 1930-luvulla fasistien sotapolitiikkaa kutsuttiin nimellä Lebensraum, mikä näkyy myös poikien vastauksissa.
- No, sodassa yleensä soditaan, jos halutaan toisen maata itselleen, sanoo Joona.
- Vallata toisen maata omakseen, sanoo Ilari.
- Pyssyjen pauketta, sanoo Hermanni.
Näillä isiltä ja äideiltä - ja sukupolvien takaa - perityillä asenteilla ei rakenneta lasten omaa tarinaa, vaikka heitä kuinka sadutettaisiin ja haastateltaisiin.

Kaiken lisäksi jokainen lapsi on sadutettu tai haastateltu toisistaan erikseen, ja samalla tavalla kuin "Kalevala" toimitettiin, myös joku eli luultavasti Marja Myllylahti on kirjoittamalla kirjoittanut näytelmän käsikirjoituksen ja nimennyt sen "Lasten tuntemattomaksi sotilaaksi"!

Häiritsevää on  myös näytelmän sukupuolittaminen. Tyttöjä ei näytelmässä ole ja tyttöjen tarinat ovat olleet vain kirjeitä rintamalle (!) oleville miehille. Jotain todella kornia, eikä vuoteen 2018 sopivaa, eikä hyväksyttävää. Eikä 2000 -luvun sota edes ole enää mitään rintamasotaa... tai se voi olla mitä tahansa lapsen (?) mielikuvitus keksiikin.

     *     *     *

Toimittaja toteaa, että lapset ovat löytäneet tarinoihinsa muutakin kuin sodan tuhoa. Eli huumoria, mitä tosin Väinö Linnan "Tuntematon sotilas" (1955) on pullollaan niin kuin monet muutkin aikuisten sotatarinat ja -farssit.
- Meidän tarinoissa on vähän enemmän huumoria, sanoo Joona. Vähän epärealistisia asioita.
- No, ne [tarinat] on hauskoja ja sellaista ettei, sanoo Kim, veri niin lennä ja sillain.
Yle Häme 
4.4.2018 
Myös ohjaaja kommentoi tekeillä olevaa esitystä ja sen tekstiä:
- Loppujen lopuksi tää on hyvin kaunis tää tarina. Ja myös koskettava. Että kyllä siellä tippa varmaan tulee silmään jossain vaiheessa. Miten poika ja lapsi on puhdas ja viaton, sen kautta tulee se sodan kauheus.
     *     *      *

Pelottaako teitä sota? toimittaja kysyy lopuksi.
- No, ei oikeeastaan, kun ei suomessa enää sodita, sanoo Topias
- Mua pelottaa, sanoo Hermanni. Jos Suomeen tulis sellainen, mun iskän pitäis lähteä.- Mua taas pelottaa, että aina kun, tulee uusi presidentti [Sauli Niinistön jälkeen?], ettei se halua hyökätä jonnekin Venäjälle Joona

Linkit:

Näytelmä koostettu lasten tarinoista. Yle Uutiset Häme 04-04-2018 Klo 18-22. Yle Areena

Lasten tuntematon sotilas. Miniteatteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti