keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 555 - Entä jos päiväkodit hiljenisivät ... pysyvästi?


Päiväkotien eri henkilöstöryhmät ilmaisevat tällä viikolla mieltään jaloillaan peräti kahdesti, mutta entä jos päiväkotien ovet hiljenisivät lopullisesti? Sellaiseen tuskin kukaan uskoo, edes hallitus, joka Varhaiskasvatuslain on valmistellut ja joka päättää julkisen alan palkkojen suuresta linjasta.

Joka tapauksessa: parina päivänä vanhemmat ovat pulassa lastensa kanssa, mikä järkyttää nykyisen yhteiskunnan perusteita ja uskoa työyhteiskunnan toimivuuteen.

     *     *     *

Pahimmassa (!) tapauksessa vanhemmat eivät voi lähteä töihin, kun eivät voi jättää lapsiaan päiväkotiin hoidettaviksi. On ammattiryhmiä, joiden edustajat, eivät kuitenkaan voi missään tilanteessa jäädä kotiin. Tilanne on periaatteessa absurdi, mutta ainahan asiat jotenkin järjestyvät, vaikka eivät ehkä ihan helposti.

Tilanne herättää monia ajatuksia työstä ja sen tekemisestä, työstä ja kotityöstä ja siitä, miten eri tavoin lapsia voi hoitaa tai jättää hoitamatta. Vielä 1960 -luvulla oli tavallista, että jopa työväestön keskuudessa - kaikkea muuta kuin varhaiskasvatuksen ammattilaiset - äidit hoitivat lapsiaan kotona aina siihen asti kunnes nämä menivät kouluun.

Tänä päivänä tuskin kukaan pitää mahdollisena, että tavallisen, keskituloisen perheen hyvin koulutettu vanhempi voisi jäädä vuosikausiksi kotiin paitsi jos hän on itse lastenhoidon ammattilainen (ja toisen vanhemmat tulot riittävät koko perheen elättämiseen ja elintason ylläpitämiseen).

     *     *     *

Yhtä seikkaa kukaan ei ole vielä sanonut ääneen, mikä varmasti puhuttaa ainakin akateemisissa piireissä. Lastentarhanopettajat eivät oikeasti ole korkeastikoulutettu, jos asiaa ajatellaan kirjaimallisesti, sillä lastentarhanhoitajien tutkinto on alempi korkeakoulututkinto, mikä vastaa sosionomi-AMK:n tutkintoa.

Todennäköisesti hamassa tulevaisuudessa, mikäli Varhaiskasvatuslaki menee läpi, lastentarhanopettajilta edellytetään jossain aikataulussa suoritettua (ammatillista) maisterin tutkintoa, mikä olisi kohtuullista hallituksen logiikalla ajateltuna.

Linkit:

Päiväkodit osoittavat tänään mieltään uutta varhaiskasvatuslakia vastaan – viisi kysymystä ulosmarssista. Tämänpäiväinen ulosmarssi vaikuttaa useiden päiväkotien toimintaan pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla. By Esa Koivuranta. Yle / Uutiset 25.4.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti