torstai 5. huhtikuuta 2018

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 869. Väkivaltaiset lapset


Suomi on maa, jossa vähätellään väkivaltaa. Vähän niin kuin USA:ssa. Ja molemmissa maissa tavalliset kansalaiset ovat useammin kuin muualla hampaisiin asti aseistautuneita, jos ei muuta niin metsästysaseisiin ja vanhoihin armeijan ylijäämäaseisiin.

Suomessa tappamisesta ja sodasta on tehty viime vuosikymmeninä jopa tiedettä, niin kuin USA:ssa. Nykyään maassa valmistuu tappamisen maistereita ja tohtoreita, mikä on aika irvokasta tämän päivän maailmassa.

Väkivalta näkyy - hyväksyttynä - kaikkialla mm. kirjastoissa. Seurakunnan, nuorisotoimen ja kirjaston yhteisen pelitila Bunkkerin seinää koristaa pelottavat sotilaiden kuvat. Ne kun on vaan otettu yhdestä suositusta verkkopelistä. Valtakunnallisena pelipäivänä seurakunta on masinoinut sotapelailua verkossa, sitä samaa mitä Suomen armeija tekee varusmiesten ja -naisten kanssa toisaalla. Tälläinen ei olisi ollut moraalista ja mahdollista 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin itse olin lapsi ja nuori.

Väkivaltaa ja sotimista ruokkii myös nuorten kirjallisuus ennen muuta fantasia miekkojen ja aseiden kalisteluineen. Myös kaikkein suosituimmat ja myydyimmät Harry Potter -kirjat. J.K. Rowling tekee taitavasti melkein kenen tahansa lukijan hyväksyttäväksi sen, että Harry ystävineen alkaa pyörittää Tylypahkan sisällä Albuksen militanttia kaartia. Jopa koulun naisrehtorin Dolores Pimennon raiskaus on saatu näyttämään suorastaan oikeutetulta, kauniilta ja ymmärrettävältä. Sitä sai mitä tilasi.

     *     *      *

Entäpä ne päiväkotilapset ja "OAJ:n työolobarometri" [2018]? Joka kolmas päiväkotien työntekijöistä on joutunut väkivallan kohteeksi tai kohdannut väkivaltaa kuluneen vuoden aikana, mikä on paljon.

"Vain alle puolet (44 %) väkivaltaa kokeneista oli tehnyt ilmoituksen esimiehelle ja työsuojeluvaltuutetulle. Joka toinen (52 %) oli käynyt tilanteesta palautekeskustelun esimiehensä kanssa. Se on hieman enemmän kuin kaksi vuotta sitten (46 %). Vuonna 2015 käyty keskustelu on johtanut muutoksiin 28 %:n osalta. Väkivalta oli aiheuttanut aiempaa enemmän ja vakavampia sairauspoissaoloja viimeisen 12 kuukauden aikana. Vuonna 2015 väkivaltaa kokeneista 11 % oli ollut poissa työstään. Kaksi vuotta sitten näin ilmoitti 7 %. "

Barometri kuvaa tilannetta muutaman vuoden takaa. Päiväkotityöntekijöiden puheiden perusteella  arvioituna tilanne on vuonna 2018 esim. tällä seudulla paljon pahempi.

Parissa vuodessa mobiililaitteet, älypuhelimet ja tabletit väkivaltaisine peleineen ovat tulleet koteihin, päiväkoteihin ja kirjastoihin ja niiden sisältöihin suhtaudutaan varsin kritiikittömästi, vaikka ikärajoja pelien käytölle on ehkä asetettukin. Tavaratalojen leikkiosaston hyllyiltä löytyy medioita jopa alle vuoden ikäisille lapsille.

Laitteiden käyttö itsessään ilman pelejäkin on arveluttavaa monella tavalla, sillä se mm. vähentää lasten keskistä sekä lasten ja aikuisten välistä suoraa viestäntää ja vuorovaikutusta. Jopa keskustelut lasten ja vanhempien välillä hoituvat yhä enemmän laitteiden välityksellä.

Kun ihmisten suhteet kirjaimellisesti välineellistyvät, toisista ihmisistä tulee lopulta välineitä omien itsekkäiden tavoitteiden läpiviemiseen niin omassa elämässä kuin yhteiskunnassa. Vihollisen saa peliohjaimellaan tappaa niin kuin pelissä...

Linkki:

"Lapsi otti penkin käteensä ja heitti minua". Väkivaltaiset lapset ovat arkea päiväkotien työntekijöille, mutta aikaa ja keinoja rauhoitteluun ei aina löydy. By Anne Kantola. Helsingin Sanomat / Kotimaa 04.04.2018

OAJ:n työolobarometri. OAJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti