torstai 3. toukokuuta 2018

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 557 - Kevät vai hulluus ja kuolema?


Sillä oli yksi, enintäin kaksi silmää, keskellä kasvoja. Punainen se oli ja karvat, ehkä vain hiukset, kuin biisonilla. Suurikokoinen, tai siltä se vedessä, keskellä virtaa ainakin näytti. Hirveää ääntä piti keväällä jäiden lähdön aikaan.

Jos sen näki tuli hulluksi ja yleensä parissa päivässä kuoli. Niin oli käynyt ainakin yhdelle. Sarvetkin sillä sanotaan olleen ja selkärangasta pisti sahalaitainen kuvio kuin lohikäärmeellä. Kun sen silmiin katsoi, heti musteni ja järki meni kai jo siinä sitten sen siliän tien.

     *      *      *

Keväällä - juuri nyt - sitä nähtiin ennen muuta Missouri-joella, miksei myös Saaristomeren Jungfrusundin salmessa, missä se hohti jään läpi punaisena ja puski jään läpi mantereelle ja läheisiin saariin.

     *     *     *

Legendan kuvauksien yhteydessä ei ole pohdittu selitystä tarinan synnylle, mitäen esimerkiksi Missouri-joessa asuva hyvin harvinainen jopa liki 10 -metriseksi kasvava sampilaji miekkasampi voi olla ja varmasti onkin  legendan taustalla. Niin, ja Itämeressä elää - tai on elänyt - niinikään harvinainen krokotiilisampi, joka on sekin saanut vielä viime vuosina ihmisten mielikuvituksen liikkeelle.

Suuri kala on ehkä pelottanut ihmisiä, ja he ovat keksineet siihen liittyviä tarinoita.

Linkit:

Jonathan Valiente (@Pyreblue).  Day 24: Miniwashitu. Missouri River, North Dakota. According to legend, this river monster emerges in spring. A fiery red figure passing up the stream, breaking the ice, and moving with a terrific roaring sound. #cryptidroadtrip #illustration #cryptid pic.twitter.com/Kq4Zhfuznz. Twitter 24.04.2018

Legend of Miniwashitu: Missouri River monster.  By Troy Larson. Ghosts of North Dakota 06.12.2015

10 Best Myths and Urban Legends in North Dakota. By Jamee Larson. Best Things North Dakota

Native American Myths (e.g. White Buffalo Woman). Living Myths

River Monster-on the Missouri River. YouTube

100 vuotta sitten sukupuuton kokenut laji palasi Itämereen – ”krokotiilikalat” ovat kilttejä jättiläisiä. By Tuomas Manninen.  Ilta-Sanomat 07.07.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti