maanantai 14. toukokuuta 2018

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 562 - Höyhenettömät - ja jalattomat - broilerikanat. Vain legendaako?


"Feathers are a waste. The chickens are using feed to produce something that has to be dumped and the farmers have to waste electricity to overcome the fact." (Professor Avigdor Cahaner, at the Rehovot Agricultural Institute, Tel Aviv, Israel)

Broilerikanojen kasvattaminen on kammottavaa bisnestä, eikä ole ihme, että sen ympärille on syntynyt lukuisten nykytarinoiden ja urbaanilegendojen vyyhti.

Yksi viimeisimpiä tarinoita, joka valitettavasti ei edes ole fiktiivinen tarina, on miten Israelissa on jalostettu höyhenetön kana. Valeuutisena ehkä voi pitää sitä, että seuraava vaihe jalostuksessa on jalattomien broilerikanojen jalostaminen höyhenettömistä, jotta mitään turhia kuluja lihankasvatuksessa ei enää olisi. Ja jälleen: valitettavasti on mahdollista, että Israelissa tehdään tätäkin työtä.

Toisaalta jo  nykyiset suurkanaloiden broilerikanat ovat usein käytännössä liikuntakyvyttömiä, sillä ne on jalostettu kasvamaan niin nopeasti,etteivät niiden raajat ehdi kasvaa samassa tahdissa muun ruumiin kanssa.


Linkki:

Featherless hen. By Brian Ndungu. Radio Jambo 31.07.2016

Errand Wolfe (@errandwolfe). Remember the #UrbanLegend of the #GeneticallyEngineered chickens for #KFC? Wasnt #KFC, just #Israel looking to save "$" http://bbc.in/1bK18xJ. Twitter 18. 07.2013

Israeli Scientists Breed Featherless Chicken. By Jewish News 01.11.2011

Is this true? By Dugan. Snopes.com 15.10.2005 (messageboard)

Israeli bald chicken. By Robert Uhlig. The Telegraph / Science News 21.05.2002

Aitokanat. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti