tiistai 22. toukokuuta 2018

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 565 - Ikoniset uudisasukkaat


Selatessani Twitter-viestejä eteeni pongahti tämä twiitti (in English):

Lähde aikamatkalle ja koe millaista oli elämä Ingallsien maatilalla.

Yhdistin sen heti lapsuudessa näkemääni TV-sarjaan "Pieni talo preerialla", joka näytettiin viimeksi 10 vuotta sitten Suomen televisiossa. Sarja oli erityisesti toisen siskoni suosikki ja perheen vanhin tytär Mary oli hänen lempihahmonsa; ja suru oli suuri, kun Mary sokeutui, mutta sai lopulta näkönsä takaisin.

(Tarkenns 22.5. Minua valistettiin siitä, että Mary ei sittenkään saanut näköään takaisin, mutta hänen sokea aviomiehensä sai näkönsä takaisin.)

     *     *     *

Kirja- / TV-sarjan Euroopasta Pohjois-Amerikkaan tulleiden asenne on niin alkuperäisiä asukkaita kuin heidän omia oikeuksiaan kohtaan oli samanlainen kuin todellisessa elämässä. Toisiaan kohtaan sydämelliset ja rakastavat ihmiset olivat samaan aikaan hirviöitä ja petoja, mitä ei tuoda mitenkään esiin.

Idyllin takana on kylmä, kristitty todellisuus, joka oikeutti intiaanien tappamisen, orjuutuksen ja heidän ikiaikaisten maidensa anastamisen, minkä varaan maaseutuyhteiskunta ja myöhemmin teollisuusyhteiskunta USA rakentui.

Linkit:

South Dakota Tourism (@southdakota). Take a trip back in time and experience life on the prairie at Ingall's Homestead: http://bit.ly/2HMFTAP Twitter 14.05.2018

Ingalls Homestead. South Dakota / Department of Tourism

Laura's Living Prairie. Ingalls Homestead. Desmet, South Dakota

Pieni talo preerialla (televisiosarja). Wikipedia

Laura Ingalls Wilder. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti