lauantai 5. toukokuuta 2018

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 877. Smile - you are in the satellite camera


Elämme aikaa jolloin kansallisvaltiot ovat kääntymässä kansalaisiaan vastaan, kun mitä mielikuvituksellisin valvonta ja seuranta mahdollistuu mm. konenäön ja tekoälyn avulla, puhumattakaan poliisien ja armeijan käyttämistä drooneista ja satelliiteista.

Ilmeisesti lähestyy aika, jolloin syntyy kansanliikkeitä tällaista medialisoitumista vastaan.

       *     *      *

Mm. urbaanilegendat ovat olleet hyviä indkaaattoreita sen suhteen, mikä kansalaisia huolettaa oman aikansa yhteiskunnassa - tässä ja nyt. Yksi tällaisista legendoista liittyy siihen, miten ilmasta käsin on mahdollista tunnistaa melkein mitä tahansa kohteita, vaikkapa vastapuolen panssarivaunuja, mikä on tietysti sotilaallista ajattelua.

Koska konenäkö ja siihen liitetty tekoäly toimivat toisin kuin inhmillinen näkö ja äly, on todennäköistä, että syntyy monenlaisia väärinkäsityksiä ja virheellisiä tulkintoja. Tarinan mukaan US Armyn kokeissa ei ole pystytty tunnistamaan luotettavasti edes panssarivaunuja ilmakuvista, mikä on tietysti huolestuttavaa, mikäli päätöksiä esim. sotaan ryhtymisestä tehdään tällaisten laitteiden tuottamien ja analysoimien tietojen perusteella.

       *      *       *

Kaikkein huolestuttavinta kuitenkin on se, että kuka tahansa saattaa tulevaisuudessa joutua valtioiden mielivaltaisten terrori-iskujen kohteeksi, eivät vain osama-bin-ladenit.

Linkki:

Kelly Smith (@KellyJS). In the early 90s, I was taught an AI example about tanks in trees. I’ve repeated it as fact. This long, excellent, analysis of an academic ‘urban myth’ again reminds me to always look for original source and confirmatory/contradictory alternatives. https://www.gwern.net/Tanks Twitter 05.05.2018

The Neural Net Tank Urban Legend. By Gwern Branwen's Website 01.03.2018

Detecting Tanks. By Jeff Kaufman 24.12.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti