torstai 31. toukokuuta 2018

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 889. Radikaalit munkit


Helsingin Sanomien parin viikon takainen reportaasi Myanmarin buddhalaismunkeista - tai ainakin yhden paljon puhutun Wirathun luostarin munkeista - ei ollut minulle yllätys. Ei sen kummemmin artikkeli kuin se mistä se kertoi. 2010 -alussa kirjoitin MySpaceen samanhenkisistä tiibetiläisistä munkeista, jotka toimivat suhteessa kiinalaisiin samoin. Profiilini tuhottiin, hakkeroitiin. Dalai laman ei voi sanoa systemaattisesti valehtelevan ja vääristelevän totuutta saati sitten lietsovan avointa väkivaltaa, mitä hän on tehnyt siitä lähtien kun lähti 1950 -luvulla Lhasasta. Tarkoitus pyhittää keinot politiikassa.

     *      *     *

Jotkin kohdat toimittaja Venla Pystysen reportaasissa Myanmarista kiinnittävät häiritsevästi huomiotani - ja olisivat vaatineet tarkennusta. On toki oikein puolustaa heikompia, mutta faktoja vainotusta rohingya-kansasta olisi tullut esittää enemmän. Pystynen artikkeli on lähes samaa tasoa kuin arvosteltu Facebook -kirjoittelu, joka lietsoo vihaa tätä muslimivähemmistöä kohtaan.

1) ovatko kaikki rohingyat todella muslimeja - ja olleet aina. Profeetta Muhammed eli 600 -luvulla. Kansa ei ole voinut aina olla muslimeja.

2) milloin rohingyat ovat tulleet Myanmariin - tai ainakin mistä heidän islamin-uskonsa on sinne tullut ja miksi he poikkeavat valtaväestöstä uskonnollisesti?

3) jos (ja kun) rohingyat ovat esim. itsekin polttaneet kyliään, miksi tätä ei saa sanoa ääneen? Tuskin hekään mitään pulmusia ovat. Tämä ei tietysti millään tavalla oikeuta satojen rohingya-kylien polttamista ja ihmisten tappamista, mitä valtaväestö on tehnyt.

     *      *     *

Eurooppalaiset voisivat tässä yhteydessä katsoa peiliin ja miettiä omaa historiaansa - aina siihen asti, kun 1940 -luvulla tekivät selvää omista, pienistä, suhteellisen eristyneistä juutalaisyhteisöistään. Miksi niin pääsi käymään ja miksi näitä yhteisöjä ei ole elvytetty 1940 -luvun jälkeen ja toivotettu juutalaisia tervetulleiksi kotiseuduilleen Eurooppaan.

Linkki:

Myanmarin munkit lietsovat väkivaltaa. Helsingin Sanomat 20.05.2018

Vihan luostari. Buddhalaismunkki Wirathu lietsoo Mynmarin rohingyamuslimien kansanmurhaa.
HS kävi Wirathun luostarissa, josta vihapuhe leviää Facebookiin. By Venla Pystynen. Helsingin Sanomat 20.05.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti