maanantai 4. kesäkuuta 2018

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 568 - Mitä halutaan, kun halutaan olla suomalaisia?


On huolestuttavaa lukea, että joissain tilanteissa kääntymällä (?) kristityksi saa Suomen kansalaisuuden, ja että tällaisia ihmisiä on jo satoja. Sanon tämän ensimmäisen kerran ääneen: Suomi ei ole kristitty maa, saati sitten luterilainen maa, muuta kuin valtaeliitin näkökulmasta katsottuna. Suomi on ollut tuhansia vuosia suomalaisten maa, niiden maa, jotka ovat tulleet tänne jääkauden jälkeen. Silti Suomi on myös niiden suomalaisten maa, jotka keskiaikana ja 1500 -luvulla pakkokäännytettiin Rooman valtakunnan valtauskontoon, mikä ei tee heistä kuitenkaan kristittyjä. Vasta kun uskonto on oma valinta, voidaan puhua siitä, että joku kuuluu johonkin uskontoon. Ilman valintaa ei kuulu mihinkään muuhun kuin kansaan, joka ymmärtää asiat omalla tavallaan. Kukaan ei ole pakolla mitään, ei ainkaan oma itsensä.

      *      *      *

Aivan niin kuin Helsingin Sanomien toimittaja Marjaana Varmavuori (03.06.) artikkelissaan toteaa, Suomessa elää vahvana myytti yhtenäisestä kansasta, mitä pitää yllä kuvitelma esimerkiksi "Jumalan valitusta kansasta" toisessa maailmansodassa, joka taisteli Saatanaa, pahaa kommunistista Neuvostoliittoa vastaan, mikä on tietysti täyttä puppua, mutta on totta niille, jotka uskovat perivihollisen olemassaoloon, haluavat Suomen Natoon ja varustella Suomea hampaisiin asti.

Suomalaiset ovat selvästi hukassa suomalaisuutensa kanssa mm. siksi, että yhä useampi nuori nainen näkee esimerkiksi tasa-arvon siinä, että pääsee - tai menee - armeijaan. Sairasta. Ei tasa-arvo voi olla sitä, että ryhtyy tappajaksi. Tai jos on, koko tasa-arvo -ajattelussa on jotain perustavanlaatuisesti pielessä.

     *      *      *

Varmavuori kertoo somaleista, jotka eivät koe olevansa Suomessa suomalaisia, vaikka ovat esimerkiksi kasvaneet täällä. Muualla Euroopassa tilanne ei ole niin paha kuin Suomessa kirjoittajan mukaan.

Tilanteessa on somalien kannalta hyvät ja huonot puolensa. Toisaalta suomalaisten ylläpitämä myytti yhtenäisestä kansasta vähitellen murenee todellisuuden ollessa toinen kuin kuvitellaan. Huonoa tilanteessa on se, että somalit itse tuntuvat ylläpitävän samaa myyttiä haluamalla suomalaisiksi.

Ongelmana on, etteivät suomalaiset itse tiedä mitä heidän suomalaisuutensa on, eikä sellaiseksi ole siten edes syytä haluta. On parempi pitää etäisyyttä myyttiseen suomalaisuuteen ja miettiä, millaisia muita identiteettejä täällä on mahdollista rakentaa ja samalla näyttää valtaväestölle mallia.

Se mitä Suomi tarvitsee ovat vähemmistöt, jotka puolustavat oikeuksiaan ja esimerkiksi saamelaisten oikeuksia valtaväestön painetta vastaan, sillä eiväthän poronhoitoalueet tarvitse valtavia kaivoksia ja rautateitä ympäristöään pilaamaan ja tuhoamaan ym.

Linkki:


Suomalaiseksi ei kelpaa kuka tahansa. Siirtolaisinsituutin erikoistutkijan Johanna Leinosen mukaan Suomessa elää vahvana myytti yhtenäisestä kansasta. By Marjaana Varmavuori. Helsingin Sanomat 03.06.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti