maanantai 18. kesäkuuta 2018

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 573 - On kuntia - ja kuntia päiväkoteineen


Kun päätökset SOTE- ja maakuntauudistuksesta lähenevät, myös tunteet kuohuvat yhä kiivaammin yksittäisten ratkaisujen ympärillä, joita kunnissa on jo tehty.

Helposti kuitenkin unohtuu, että on yhtä puhua jostain 3 000 asukkaan Puolangasta Kainuussa ja toista väkimäärältään monta kertaa suuremmasta kunnasta.

Ja maakuntauudistus ja palveluiden ulkoistaminen tietysti herättää myös kysymyksen, mihin kuntia lopulta enää tarvitaan, kun kaikki julkiset palvelut on ulkoistettu tai siirretty maakunnalle. Kenties tulevaisuudessa koko Kainuu on yhtä suurta kuntaa / maakuntaa.

Asukkaiden kannalta on merkittävää vain se, että he saavat tarvitsemansa palvelut. Eikä päivähoitopalveluillakaan sinänsä ole merkitystä, jos alueella ei ole pienten lasten vanhemmille töitä.

     *     *     *

Ihmisen elämän ja sen arvon mittaaminen pelkästään työllä ja sen tekemisellä on sekin hieman kyseenalaista. Kaiken kukkuraksi porvarihallitukset ovat viisaudessaan tulkinneet perustuslain vastaisesti, että työttömillä vanhemmilla ei ole samanlaista oikeutta päivähoitopalveluihin kuin muilla vanhemmilla.

Suomalaisten arvot tuntuvat monissa asioissa - toisenlaisista puheista huolimatta - olevan pahasti hukassa. Hyvinvoiva 80 %:ia väestöstä ei ainakaan soisi huono-osaisille samaa hyvinvointia kuin itselleen vaan jaossa on vain kärsimystä ja pahoinvointia.

Kainuulainen syrjikylällä asuva työtön joutuu aktiivimallien ja muiden kotkotusten takia laukkaamaan ympäri maakuntaa sini(valkoi)sta tulevaisuutta rakentamassa, vaikka lähimmälle bussipysäkillekin on matkaa useita kilometrejä ja bussit kulkevat kerran päivässä suuntaansa.

Yksi vaihtoehto tietysti olisi siirtää ihmiset pois alueilta, joilla eläminen ei yksinkertaisesti kannata ja kouluttaa heidät tehtäviin ja töihin aloille, joilta satavarmasti löytyy töitä, jos uusia työntekijöitä halutaan.

Tämän jälkeen esimerkiksi Kainuun voisi myydä kiinalaisille - tai Venäjälle. Etnisille saamelaisille voisi samassa rytäkässä antaa itsenäisyyden / autonomian EU:n sisällä.

Linkki:

Kunta haluaa ulkoistaa päiväkodit. By Teija Sutinen. Helsingin Sanomat / Kotimaa 16.06.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti