tiistai 19. kesäkuuta 2018

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 575 - Kun ihmisiä ketutti (tai jotain sinne päin)Millä tavoin kettu pelasti ihmiset

Erään kerran leirissä lähellä Isoa Orjajärveä ei ollut enää yhtään karibua tapettavaksi. Päivästä toiseen perheet olivat ilman ruokaa. Jokainen oli hyvin nälkäinen ja heikko.

Joka päivä korppi laskeutui leiriin. Se vaelsi teltasta telttaan etsien nälkäisiä ihmisiä. Aina kun se tuli leiriin, se näytti iloiselta. Ihmiset olivat hämmästyneitä, miksi korppi näytti niin onnelliselta. “Korppi, onko sinulla paljon ruokaa?” ihmiset kysyivät. “Me emme voi olla huomaamatta sinun onnellisia kasvojasi.” Korppi vastasi: “Minulla on sama ongelma kuin teillä.” Koko ajan korppi ei ajatellut muuta kuin miten hyvän aterian hän saisikaan, jos jotkut ihmisistä kuolisivat.

Ihmiset halusivat yhä tietää, miksi korppi näytti aina niin onnelliselta, joten he päättivät seurata korppia ja katsoa minne hän meni. Sen jäljet johtivat metsään. He seurasivat korppia kunnes jäljet äkkiä loppuivat.  Ihmiset etsivät kaikkialta lisää merkkejä korpista. Sitten he huomasivat, miten puun oksa heilahti ja näkivät, miten oksalla roikkui jäätyneitä rasvanpaloja.

“Ei ihme, että korppi on niin iloinen, hänellä kun on paljon ruokaa. Hän valehteli meille. Lähistöllä on ehkä enemmänkin ruokaa”, ihmiset sanoivat. He arvelivat, että lähellä saattaisi olla karibu-lauma.

Kun ihmiset juttelivat keskenään tilanteesta, Make-bone -niminen mies sanoi, että hän seuraisi korppia, kun se seuraavan kerran lähti leiristä. Joten ihmiset palasivat kotiinsa ja jäivät odottamaan, että korppi tulee takaisin. Korppi tulikin takaisin seuraavana päivänä, eikä se tiennyt millainen suunnitelma ihmisillä oli sen varalle. Ja kuten tavallista se kulki jokaisen teltan ohi etsien ateriaa itselleen.

Lopulta se päätti lähteä takaisin. Make-bone oli jo kiivennut vanhaan kuuseen tarkkailemaan korppia. Kun korppi lensi pois, Make-bone yritti seurata sitä katseellaan. Korppi kuitenkin lensi pois näkyvistä. Koska Make-bone oli huolissaan siitä, että saattaisi kadottaa korpin, se pyyhki otsaansa tuhkalla. Tämä auttoi häntä näkemään paremmin.

“Näen hänet nyt”, huusi Make-bone. “Hän laskeutui läheiselle mäelle. Seurataan häntä sinne!” Kaikki alkoivat kulkea läpi metsän löytääkseen korpin. Matka oli pitkä ja jokainen väsyi. Lopulta he saapuivat mäelle, missä Make-bone oli nähnyt korpin viimeksi… Aluksi he eivät nähneet jälkeäkään korpista. Sitten äkkiä he huomasivat suuren kuusesta tehdyn mökin. Ihmiset piirittivät mökin. Susi, joka sattui tulemaan silloin, tarjoutui menemään mökkiin katsomaan, mitä sisällä oli.

Susi huomasi että tulen yläpuolella oli asetettu ruokaa eräänlaisen kehikon päälle. Susi tarttui raskaaseen ruokakasaan ja vei ne ihmisille. Kaikki olivat iloisia siitä, että saivat ruokaa syödäkseen. Silti he päättivät vielä etsiä korpin, jotta heillä olisi taas seuraavalle aterialle ruokaa.

“Kuka menee mökkiin vakoilemaan korppia?” ihmiset kyselivät toisiltaan. Tällä kertaa kettu tuli apuun. Ennen kuin hän meni sisään, hän kehotti ihmisiä nostamaan lapsensa turvaan telineelle, jossa ruokaa säilytettiin.  Sitten kettu neuvoi jokaista seisomaan lähellä ovea. “Olkaa valmiita keihäinenne.” hän sanoi. Kun ihmiset olivat valmiita, kettu astui mökkiin. Hän huiskutti tulta tuuhealla hännällään, mikä sai aikaan suuria savupilviä. Sitten kettu tuli nopeasti ulos savuvana perässään. Ihmiset odottivat kärsivällisesti.

Pian kuului kova ääni kuin ukkosen jyrinä. Suuri karibu-lauma ryntäsi ulos mökistä. Metsästäjät aloivat keihästää karibuja niiden juostessa heidän ohitseen. Kun suurin osa karibuista oli tapettu, ihmiset huomasivat kaksi nuhjuista siipeä ja sulkia maassa. Vanha nainen alkoi itkeä, kun hän näki tämän.

“Missä on korppi? Tarvitsemme viisaan korpin!” hän huusi. Sitten se otti siiven luut ja sulat ja pani ne päänsä viereen, kun meni yöllä nukkumaan. Seuraavana aamuna hän löysi korpin hengissä. Korppi oli pahoillaan siitä, että se oli säästänyt karibut. Hän tiesi, että kettu oli ollut häntä ovelampi ja säästänyt ihmiset kuolemasta nälkään.

Linkki:

Lakota / dakota / nakota literature. Sioux nation. Indigenous people


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti