tiistai 12. kesäkuuta 2018

Ingalls: "Pieni talo preerialla" (1957)


Lapset ja aikuisetkin hurmannut tarina Ingallsin uudisraivaajaperheestä, joka jättää kotinsa Wisconsinin Suuressa Metsässä ja matkaa pitkin ääretöntä preeriaa intiaanien asumasijoille. Eräänä päivänä he pysähtyvät “ei kenenkään maalle” ja ryhtyvät rakentamaan taloa. Tässä kirjassa kerrotaan myös miten Ingallsin perhe ystävystyy preerialla asuvien intiaanien kanssa. 
(Gummerus)

     *     *      *

Ainakin kaksi sukupolvea on nähnyt televisiosta suosikkisarjan "Pieni talo preerialla" (1974-1982), mutta kuinka moni on lukenut Laura Ingallsin nuortenkirjan, johon sarja perustuu?

Erityisen kiinnostavaksi kirjan tekevät kuvaukset lakota-intiaanien kohtaamisesta, ja miten niin henkilöt kuin kirjoittaja suhtautuvat alkuperäisasukkaisiin.

Hyytävää on miten tietoisia uudisasukkaat / eurooppalaiset siirtolaiset olivat siitä, miten he olivat oikeudettomasti valtaamassa muiden ihmisten asuinsijoja ja alueita omikseen. Ja miten laskelmoitua esim. lähteminen "villiin länteen" oli. Parhaat paikat haluttiin - mm. tässä tapauksessa - saa mahdollisimman nopeasti itselle ja perheelle.

Paljon laskettiin alkuperäiskansojen hyväntahtoisuuden ja -uskoisuuden varaan. Ja ongelmia syntyikin vasta, kun valtaajien määrä kasvoi 1850 -luvun jälkeen kasvamistaan satoihin tuhansiin!

     *     *     *

Carrien perheen jota kirjassa kuvataan asenne intiaaneihin oli tyypillisen eurooppalainen, sillä muuten ei liikkeelle olisi lähdettykään. Maa kuului sivistyneille ja kristityille eurooppalaisille, muiden oli väistyttävä tavalla tai toisella, mieluummin vaivihkaa.

Linkki:

Pieni talo preerialla (tv-sarja). Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti